Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Intel se dohodl na výrobě procesorů s TSMC, bude mít celou 3nm továrnu jen pro sebe. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 14. 1. 2022 19:13

    mikymauz

    Nějaké zajímavosti pro doplnění článku.
    Prosincové pořadí top zákazníků TSMC (podíl na příjmech TSMC v %, dle Bloomberg):
    Apple 25.93
    MediaTek 5.80
    AMD 4.36
    Qualcomm 3.90
    Broadcom 3.77
    Nvidia 2.83
    Sony 2.54
    Marvell 1.39%
    STMicro 1.38
    Analog Dev. 1.06
    Intel 0.84

    TSMC by mělo čistě pro potřeby Intelu vyhradit komplex P8/P9 svého (giga)fabu 12 v Baoshanu. Komplex měl původně sloužit jako R&D centrum a linka se zaměřením na návrh tranzistorů pod 3 nm. TSMC plánovala dokončit centrum o rozloze 32,7 hektaru do konce 2021 a přeměnit jej na ekvivalent Bellových laboratoří, s výhledem náboru dalších 8000 zaměstnanců. Po dohodě s Intelem bude komplex přeměněn na plnohodnotnou produkční základnu, kde bude Intelu sloužit nezávislý tým. Fab 18 zůstane hlavní základnou pro 5nm a 3nm výrobu (Apple, AMD, ...). Cílová produkce první vlny pro komplex P8/P9 je 20000 waferů/měs. s nárůstem až ke 40000 wpm v 2023. Využití prý pro CPU. S touto kapacitou by se Intel zřejmě mohl vyšvihnout vysoko v poli TSMC zákazníků.

    V zákulisí se proslýchá, že Nvidia TSMC zaplatila v posledním čtvrtletí 2021 přes 1,6mld USD na rezervaci kapacit 5nm procesu, s tím, že za první čtvrtletí zaplatí dalších téměř 1,8mld USD; výhledově to má být prý až 6,9mld USD. TSMC udává, že za rok 2021 přijmulo cca 4mld USD čistě jen na rezervaci kapacit. Rezervace se prý prozatím netýkají Applu, Mediateku a AMD. Pokud AMD řeklo, že ve 2021 zadplatilo 355mil USD na rezervaci kapacit, šlo to dalším výrobcům.

    V zákulisí probublávalo, že AMD jedná se Samsungem o možnostech využít jejich 3nm proces pro Zen5. Nyní to vypadá, že se jedná ve skutečnosti o 4nm proces pro výrobu některých levnějších čipů určených pro Chromebooky apod. zařízení. Osobně jsem tu výrobu Zen5 u Samsungu hned považoval za hovadinu, protože ač se AMD momentálně finančně daří, překlápět Zen5 (protože práce na něm už musely značně pokročit) či cokoliv jiného rozběhnutého na proces jiného výrobce, či dokonce spustit a udržovat jeden typ u dvou výrobců je finančně, jak to říci, dosti nemoudré rozhodnutí.

    Co se týče tady vyjádřených názorů o vztazích TSMC/Intel i s ohledem na to, co tu zaznívalo v minulosti, např. že TSMC s Intelem vyběhne, že ho nepotřebuje apod., tak tohle je jasný důkaz, že peníze jsou vždy až na prvním místě. TSMC si je samozřejmě vědomo, že Intel je její konkurent a že asi nebude u TSMC věčně (záleží, jak se mu podaří vyladit jeho stávající či rozjet nové procesy), ale na druhou stranu, Intel je vysoce bonitní zákazník s výhledem na významné odběry v několika následujících letech, ne-li déle. Sňatek z rozumu - tady rozhodují obchodníci, ne fanboys.