Hlavní navigace

Intel se po IoT stahuje i z nositelné elektroniky. Celé oddělení tento měsíc zrušil

22. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno se na internetu objevily zprávy, podle kterých Intel propustil řadu zaměstnanců, kteří pracovali na různých „IoT“ produktech – tedy hardwaru pro zařízení tzv. internetu věcí. Také tyto produkty byly nedávna zrušeny. Ke světu IoT zařízení mají povahou blízko zařízení nositelné elektroniky (tzv. „wearables“) a zdá se, že i tato oblast by u Intelu mohla být postižena škrty a změnami strategie.

V případě nositelné elektroniky hovoří zprávy, které se minulý týden objevily na webu, dokonce o kompletním zavření oddělení, které v Intelu na nositelné elektronice pracovalo. To nemusí znamenat úplný konec čipů, které by pro takové produkty byly určené, neboť s těmi asi budou jejich vývojové týmy pokračovat i pro další určení (IoT, embedded). Nicméně znamená to, že Intel už se nebude pokoušet uvést žádná vlastní zařízení tohoto typu, případně by mohly být zrušeny různé speciální moduly, které byly pro vývojáře nositelné elektroniky vyvíjeny, jak se tomu stalo v případě IoT. Miniaturní modul Curie je nicméně stále veden na webu Intelu, takže je reálné, že pro další firmy by Intel mohl nadále nějaké čipy nebo hardware dodávat.

Aktualizováno (27. 7. 2017):

Modul Curie je již také označen za zrušený produkt, podobně jako produkty divize IoT. Spolu s ním končí také zařízení Arduino 101. Toto patrně potvrzuje zrušení dotyčného oddělení.

Podle zprávy CNBC Intel s eliminací tohoto oddělení začal už před časem – už v listopadu bylo prý propuštěno 80 % zaměstnanců. Další výpovědi přišly nyní v červenci, což údajně tuto divizi již kompletně eleminovalo. Sdělil to údajně bývalý zaměstnanec tohoto týmu, část pracovníků ale údajně měla možnost přejít do jiných oddělení Intelu. Divize vyvíjela zejména nositelnou elektroniku se zdravotním zaměřením (tedy nesoucí různé senzory například k měření tlaku a tepové frekvence). Mělo jít i o fitness náramky, což je dnes jedna z nepočetných oblastí, kde je o wearables vcelku zájem.

Intel měl s nositelnou elektronikou velké plány zejména okolo roku 2014, v poslední době už o expanzi do tohoto oboru tolik nehovořil. V roce 2014 také koupil za sumu někde okolo 100 milionů dolarů firmu Basis Science, s jejíž pomocí poté začal prodávat chytré hodinky a zároveň fitness tracker Basis Peak. Jenže před rokem skončil tento produkt neslavně – kvůli problémům s přehříváním Intel hodinky loni v létě kompletně stáhl z trhu s upozorněním na jejich nebezpečnost, včetně již prodaných exemplářů. Při nošení údajně dokonce hrozily popáleniny a firma se rozhodla produkt raději odpískat místo pokusu o opravu. Je možné, že tento neúspěch byl impulsem pro zrušení celé divize, jelikož propouštění začalo poté.

KL24

Různé wearables předváděné Intelem na MWC 2015 Různé wearables předváděné Intelem na MWC 2015

Intel konec aktivit v oblasti Wearables zatím nekomentoval ani neoznámil, oficiální linie je tedy zatím stále, že pro tento trh produkty vyrábí či vyvíjí. Nějaké informace by teoreticky mohly zaznít, když společnost za pár dní vyhlásí své finanční výsledky za druhé čtvrtletí. Jelikož ale uzavření oddělení zdá se proběhlo až tento měsíc, ve zprávě za Q2 by o něm být nemuselo. To, že se těchto zpráv objevuje víc, ale naznačuje hlubší restrukturalizační snahy uvnitř firmy, takže by možná mohly být ohlášeny nějaké větší změny.

Nositelná elektronika zatím moc netáhne

Podle DigiTimes se nositelná elektronika celkově neprodává obzvlášť dobře – nebo úspěch minimálně neodpovídá tomu, v co výrobci doufali. Mezi firmami jako Fitbit, Garmin, Samsung, Apple a Xiaomi je značná konkurence. Příchod Xiaomi Mi Band údajně dostal pod značný tlak trh fitness trackerů. Firma Jawbone nedávno šla kvůli špatným prodejům do likvidace a menší propouštění údajně nastalo i ve Fitbitu. Další firmy zase mění strategii (Samsung se například snaží wearabes co nejvíc navázat na své telefony a další produkty). Expanze tohoto trhu tedy asi nebude tak horká, jak vypadala, případně se budou muset technologie a možnosti různých těchto hraček posunout někam dál, než vzbudí větší zájem.

Byl pro vás článek přínosný?