Hlavní navigace

Intel se soudí s nVidií

18. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel podal u soudu ve státě Delaware žádost, aby bylo Nvidii zakázáno prodávat čipové sady pro procesory architektury Nehalem, které mají integrovaný paměťový řadič. Výrobce procesorů totiž tvrdí, že čtyři roky stará smlouva toto neumožňuje a chce si monopolní postavení pojistit.

Nvidia momentálně nenabízí čipsety pro procesory Core i7 na platformě LGA 1366, očekává se ale, že pro lidovější platformu LGA 1156 něco chystá. Už samotným návrhem platformy Intel značně ztížil Nvidii a případným dalším výrobcům čipsetů (vlastně v úvahu připadá už pouze SiS) práci, nyní se ale snaží, aby Nvidii výrobu čipsetů zatrhl soud. Je třeba zdůraznit, že spor se netýká žádných v součanosti dodávaných produktů, nýbrž pouze čipsetů pro dosud nevydané procesory.

„Jsme si jistí, že naše licence, tak, jak byla dojednána, platí [i pro Nehalem],“ prohlásil Jen-Hsun Huang, generální ředitel Nvidie. Podle něj se Intel snaží zpomalit vývoj grafických akcelerátorů, které jsou vůči procesorům stále důležitější, a zachránit tak svůj upadající byznys. Agrese Intelu ale prý není ani tolik překvapivá. Kromě toho, že dvě společnosti mají velmi špatné vztahy několik posledních let, teď Intelu saje krev platforma Ion, technologie SLI (za jejíž podporu výrobci základních desek s čipsety X58 platí licence) a CUDA, která umožňuje do náročných operací zapřáhnout GPU a snižuje tak důležitost procesoru.

MMF24

Dá soud za pravdu Intelu, nebo jeho žádost smete ze stolu? Tak či onak, obávám se, že Intel se bude snažit za každou cenu vyštípat Nvidii z čipsetového byznysu, až se mu to nakonec podaří…

Zdroj: X-bit labs

Autor článku