Hlavní navigace

Intel spustil web, který poradí optimální nastavení her pro jeho grafiky

12. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Laborování s různými nastaveními kvality u her bývalo vždy jakýmsi charakteristickým rysem hraní na PC (v kontrastu s tím konzolovým). V posledních pár letech ovšem Nvidia nasadila systém GeForce Experience a AMD podobnou alternativu Gaming Evolved App provozovanou ve spolupráci s Raptrem, což jsou aplikace, které nastavení optimální pro vaše GPU zvolí za vás. Řešení problémů s nastavením nyní pro uživatele svých integrovaných grafiky přináší i Intel, i když poněkud jednodušší.

GPU Intelu jsou obvykle považována spíše za materiál pro kancelář nebo Facebook (tedy přinejmenším pomineme-li výkonnou, ale málo dostupnou třídu Iris Pro). Nicméně Intel se nechce herní oblasti odcizovat víc, než je nutné, čehož projevem je nový portál gameplay.intel.com, který vám má s herním využitím vašeho Intel HD pomoci. Na tomto webu můžete nalézt doporučená nastavení konkrétních her pro určité integrované GPU, a také doporučení ohledně toho, které herní tituly se na vašem modelu dají rozumně hrát.

Portál gameplay.intel.com
Portál gameplay.intel.com

V seznamu doporučených či možná by se dalo říci „podporovaných“ her si můžete rozkliknout konkrétní titul a stránka vám nabídne přímo snímky obrazovky z této hry, na nichž jsou optimální nastavení dle Intelu zaznamenána. Obšlehnutí je tedy skutečně snadné. Jaká přesně ovšem Intel používá kritéria a kolik FPS tak zhruba můžete čekat, nevím.

Kolekci nastavení jsem chtěl zběžně vyzkoušet, ovšem třeba s Atomem Z3740 v konvertibilním tabletu jsem moc nepochodil. Autodetekce modelu GPU vyžaduje nainstalovanou Javu, což se ale dá obejít tak, že jméno procesoru či grafiky vyplníte ručně. Po tomto jsem ale dostal hlášku, že pro (pravda hodně slabé) GPU tohoto SoC ještě žádná doporučení nebo nastavení k dispozici nejsou. Při ručním zadání jinak doporučuji napsat jen číslo, neboť hledání probíhá v seznamu názvů z databáze ARK, které znějí jako „Intel® Atom™ Processor Z3740 (2M Cache, up to 1.86 GHz)“, a třeba dotaz na „Atom Z3740“ se nesetkal s úspěchem.

The Elder Scrolls Online
The Elder Scrolls Online, nastavení pro grafiku Intel HD 4600

Informace jsou zdá se k dispozici pro GPU v čipech Haswell a novějších: uspěl jsem například s dioazem na Core i5-4670K a HD4600, pro které Intel mezi „optimalizovanými hrami“ uvádí například World of Tanks, League of Legends, Dark Souls II, The Elder Scrolls Online, Wolfenstein: The New Order nebo Alien: Isolation. V některých případech je doporučeno nízké rozlišení 1366 × 768 bodů, například u onoho free2play Elder Scrolls ale bylo nastavení pro 1920 × 1080 bodů. Informace dostanete třeba i pro grafiky HD 4400 v mobilních Core i3, ale lowendové HD Graphics z Celeronů a Pentií v databázi momentálně nejsou ani pro generaci Haswell.

Wolfenstein: The New Order
Wolfenstein: The New Order, nastavení pro grafiku Intel HD 4600

Pokud máte v počítači nebo notebooku GPU Intel a rádi byste nějakou tu méně náročnou herní kratochvíli podstoupili, máte kromě tohoto portálu ještě jednu volbu, jak si s požadavky a nastavením her poradit. V březnu totiž Intel podobně jako dříve AMD oznámil partnerství se službou Raptr, a nastavení her by se tím pádem mělo dát získat i prostřednictvím této aplikace. Portál gameplay.intel.com má nicméně tu výhodu, že se nikde nemusíte registrovat, ani instalovat nějaké programy.

CS24

 

Zdroj: The Tech Report