Hlavní navigace

Názor k článku Intel stále nenašel řešení nestabilních procesorů Raptor Lake. Mají chybu v TVB, ale příčina je jinde od Jan Olšan - Bylo to funkční v určité době, kdy byly...

  • 25. 6. 2024 15:23

    Jan Olšan

    Bylo to funkční v určité době, kdy byly nižší spotřeby, napětí nešla tak na hranu, nemělo to být závislé na teplotě, nebyla preferovaná jádra. Proudy v procesoru byly nižší.

    AMD má od Ryzenů 2000 jednotku, která má real-time data o spotřebě, teplotě, proudu a napětí v mnoha částech a má systém, který povoluje dosažení vyšších frekvencí podle toho, aby tyhle veličiny zůstávaly v bezpečných mezích. Intel asi taky dělal agresivnější a agresivnější turbo, ale takovou infrastrukturu moc nemá ty konfigurace frekvencí jsou nastavené předem dle určitých tabulek, takže zvlášť při tom různém odemykání a přetaktování na deskách může procesor jet s vyšším napětím a proudem, než od toho inženýři čekali. Třeba i proto, že různé zátěže mají různou intenzitu (Cinebench versus Prime95...) a to CPU nemá mechanismy na to, aby přizpůsobilo frekvenci a napětí tomu, jak drsná na spotřebu a proud je určitá úloha.
    Jinými slovy, úkoly řízení boostu jsou v posledních letech náročnější, než na co ten starý mechanismus byl stavěný, takže co dřív fungovalo, už nemusí.