Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Intel stále nenašel řešení nestabilních procesorů Raptor Lake. Mají chybu v TVB, ale příčina je jinde od honza - Zde uvedené informace jsou šíleně chaotické. Všichni píší o...

  • 25. 6. 2024 10:02

    honza

    Zde uvedené informace jsou šíleně chaotické.
    Všichni píší o chybě Intelu.
    Ale kde je ta chyba a čím je způsobena?

    Pakliže je chyba způsobena tím, že si výrobci základních desek upravili parametry pro běh CPU mimo specifikaci tak to proboha není problém Intelu.
    A jestliže se týká problém pouze přetaktovaných CPU, tak se přeci s tím musí počítat, že to co šlo dobře dříve tak dnes již nefunguje, a nebo funguje nespolehlivě.

    Já osobně jsem neobdržel žádné hlášení o chybě u svých uživatelů kteří ty počítače používají, žádné pády do modrých obrazovek, žádné problémy se spouštěním atd.

    O čem se tu vlastně všichni bavíme? Bavíme se tu o celé řadě Raptor Lake? A nebo pouze o K variantách v kombinaci s nějakým dalším hardwarem a nastavením?

    Osobně si nejsem jist co by měl Intel u starého procesoru dál řešit.
    V rámci testování a u OEM partnerů žádné problém snad nebyli, nebo snad ano? Hlásí chyby Lenovo, HP nebo Dell?

  • 25. 6. 2024 10:49

    FrankHorigan

    """""Pakliže je chyba způsobena tím, že si výrobci základních desek upravili parametry pro běh CPU mimo specifikaci tak to proboha není problém Intelu""""

    To tedy samozřejmě sakra JE problém Intelu, když jim sám předal notičky jak BIOSy nastavit. A když neposlechli a nedali tam "unlimited by default", tak byla jejich deska vyjde v testech o 30% pomalejší..
    Všichni výrobci světa si to svorně nevymysleli, někdo jim to nadiktoval. A kdyby Intel měl problém s tím, že se limity nedodržují, tak to výrobce desky od Intelu opravdu hlasitě uslyší.

    btw ty budeš asi velký fanda že ty lži ze strany Intelu furt žereš, hlavu z písku. Pokud máš Raptora modli se ať funguje a to je tak všechno co můžeš dělat.

    PS: Týden zpátky jsem vyreklamoval i7-13700 v desktopu DELL, celou dobu běžel na 65W - byl to SFF. Vyměnilo se v tom PC snad vše kromě horního deklu.
    Poslední byl CPU, od té doby klid.

    25. 6. 2024, 10:52 editováno autorem komentáře

  • 25. 6. 2024 12:25

    tombomino

    "Pakliže je chyba způsobena tím, že si výrobci základních desek upravili parametry pro běh CPU mimo specifikaci tak to proboha není problém Intelu."
    .. OEM si neupravuji paramtery podle aktualni nalady, ale maji na to guide lines Intelu, ktere s temi specifikacemi pracuji. Intel nechal to, co povazuje v ramci specifikaci prilis volne. Nejspis z duvodu dosazeni co nejvyssiho vykonu. Takze OEM se pohybovali v ramci guidelines (cti specifikaci) Intelu. To ze nastavovali ten nejrychlejsi/nez­ravejsi profil je celkem nasnade, protoze jinak by davali jinym OEM konkurencni vyhodu.

    Jde to za Intelem.
    HWU ma na to z Computexu cele video, kde danou situaci probirali se zastupci OEM primo na miste.

    https://www.youtube.com/watch?v=vfUcKJwbAFk