Hlavní navigace

Názor k článku 10nm proces Intelu zpět ve hře. Technologie SuperFin masivně zlepší takty, problémy pryč? od Radek Holeček - A to je přesně ono. Vy napíšete, že...

  • 14. 8. 2020 20:37

    Radek Holeček

    A to je přesně ono. Vy napíšete, že se objevují informace, že situace v Intelu je zlá. A věříte tomu, kdežto oficiální prezentaci nevěříte.
    Můžete se zkusit alespoň zamyslet? Zamyslet nad tím, jak podle vás vypadá zlá situace v nějaké firmě? Je zlé, když z firmy odejde jeden člověk ze 100 tisíc zaměstnanců? A je to vůbec překvapivé, že odejde? Kdyby byla průměrná doba zaměstnání u Intelu 20 let, tak každý rok odejde 5 tisíc lidí. A ono to bude asi méně. Já nikdy nevydržel nikde déle než 6 let. Kdyby byli zaměstnanci Intelu stejní jako já, odejde jich každý rok skoro 20 tisíc. Nebo čím může být situace ve firmě zlá? Nemá snad Intel peníze? Nemá na investice?
    A proč vykládáte o tom, jak Intel lakuje akcionáře? Zkuste si někdy prohlédnout ty prezentace pro investory. Ty nejsou o technologiích. Ty jsou o financích. A už víc jak 10 let se Intelu nestalo, že by nesplnil očekávání svých finančních výsledků. Naopak, vždycky investorům předkládá pesimistický scénář, který je následně překonán.
    Jako akcionář asi zprávy od Intelu vnímám jinak, než vy. Třeba zpráva, že Intel hodlá dělat grafiky mimo své fabriky, mě potěšila. Plyne z toho totiž, že si v těch grafikách věří. Kdyby si myslel, že jich prodá pět a půl, tak je splácá na svém výrobním procesu, a má splněno. Když objednává jinde, znamená to, že očekává, že se to bude prodávat, což je pro mě jako akcionáře pozitivní zpráva. Dosud byly tržby za grafiky nula. Pokud dokáže pár miliard utržit, budou to peníze navíc.
    A až zase budete hodnotit sliby Intelu, zkuste si ověřit, že jsou to opravdu sliby Intelu a ne žvásty nějakých "takynovinářů" nebo něco, co jste se dočetl v nějaké diskusi.