Hlavní navigace

Názor k článku 10nm proces Intelu zpět ve hře. Technologie SuperFin masivně zlepší takty, problémy pryč? od Radek Holeček - Akcie Intelu nesou aktuálně 2,72% dividendu. K tomu...

  • 15. 8. 2020 10:09

    Radek Holeček

    Akcie Intelu nesou aktuálně 2,72% dividendu. K tomu za poslední rok vzrostly o 5 %, za poslední 3 roky vzrostly o 40 %, za posledních 5 let vzrostly o 60 % a za posledních 8 let (to je doba, kdy jsem nakoupil první) o 145 %. Ale vy máte jasno, pro mě je nákup akcií Intelu charita.
    Pak vytáhnete prodej akcií jednoho manažerera a děláte z toho nějaké závěry. A přitom by se stačilo podívat, že ty akcie prodával za méně, než 45 dolarů jednu, což je cena, na kterou se od té doby dostaly jen jednou, v lednu 2019, kdy klesly k 44 dolarům. Po zbytek času se obchodují na vyšších hladinách + k tomu samozřejmě dividendy. Ale podle vás je to doklad toho, jak se chová akcionář. Nevím jak vám, ale mně se to jako moc chytrý prodej nezdá. Navíc lidi jako vy už neřeknou ani to, že Krzanich prodával akcie už předtím a tenhle prodej nebyl ničím výjimečný. Prostě dostal jako formu odměny opci na akcie, tak ji uplatnil. A napsat, že komise pro cenné papíry na jeho prodeji neshledala taky nic závadného, to už by vám přes pysky nešlo vůbec, co?
    Zjistit si fakta a s nimi pak argumentovat, je evidentně nad vaše síly. Místo toho vytahujete jen "jedna paní povídala" a děláte z toho nějaké závěry.
    A dám vám jeden snadný úkol. Najděte mi, kde Intel slíbil nějaký termín výroby, který nedodržel. A ne, nechci přihlouplé články, chci konkrétní oficiální vyjádření Intelu. Když pořád melete o tom, jak Intel nedrží sliby a lakuje akcionáře, určitě to pro vás nebude problém.
    A na závěr ještě poznámka k Jimovi Kellerovi. Opravdu si myslíte, že člověk, co přijde odjinud, působí ve firmě 2 roky, je klíčovým zaměstnancem? A opravdu si myslíte, že když takovýto člověk odejde z firmy, značí to, že ta firma stojí za starou bačkoru? To by za starou bačkoru musely stát i AMD, Apple, Tesla či Broadcom, kde taky působil. Navíc odchod z Intelu je "nejklidnější". Nikdo ho nepřetáhl, odešel z funkce a přesto se zavázal další půlrok pro Intel externě pracovat. Ovšem to je zase věc, která vás nezajímá. Vy jste se někde dočetl, že je to proto, jak je Intel neschopnej a tak to papouškujete, protože se vám to líbí.