Hlavní navigace

Intel: top Coffee Lake má o 11 % lepší výkon v jednom vlákně. Kvůli AMD přejmenuje čipset

18. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konkurence v oblasti procesorů letos nabyla nových podob, přímých i nepřímých. Když AMD vydávalo platformu AM4 a její čipsety, naschvál nastavilo jména většiny modelů tak, aby připomínaly názvy srovnatelných čipových sad od Intelu. To má přínos pro snadnou orientaci, ale AMD drze nasadilo číslování o stovku vyšší, čímž (X370, X399) se tváří, že má technologii o krok dál a také Intelu „vyfouklo“ budoucí jména. Čekalo se, co s tím procesorová jednička bude dělat a tato odpověď je teď zdá se tu – Intel zřejmě na „hru“ se jmény přistoupil.

Podle čínských zdrojů (zpráva se objevila na webu MyDrivers) totiž prý přejmenuje následníka čipových sad B150 a B250, který by se logicky měl jmenovat B350. A právě toto jméno je asi nejproblematičtější, protože AMD ho použilo zcela beze změny, zatímco u A320 (proti H110) a X370 (Z370) není nápodoba kompletní. Intel na to ale vyzrál docela dobře. Místo toho, aby označení B350 úplně zavrhl, ho prý změní na B360. Čímž neustoupí ze svého, a ještě trumfne AMD tím, že princip „vyšší číslo znamená lepší“ teď bude na jeho straně.

Zda se něco podobného chystá i u jiných čipových sad, zatím nevíme, MyDrivers je nezmiňuje. Čipset Z370 zřejmě dostane náhradníka nazvaného Z390 z jiných důvodů. U čipové sady X299 by sice „třístovková“ verze byla v přímém konfliktu s platformou AMD X399, ale není jisté, zda ji Intel vůbec chystá. Highendová platforma totiž nebývá aktualizována každoročně, nový čipset vychází na střídačku a příští by asi měl být až X499. Každopádně ovšem platí, že na jméně až tak nezáleží, i když zde přináší mírné pobavení, důležité budou vlastnosti.

Čipsety Intel Čipsety Intel

MyDrivers jinak uvádí, že procesory Coffee Lake budou vyžadovat desky s těmito novými čipsety a ve starších s čipsety Z170/Z270 (a jejich levnějšími variantami) fungovat nebude. Těžko ale říct, zda má tuto informaci nezávisle ověřenou – může jen odkazovat na předchozí vyjádření ASRocku.

CS24

Intel slibuje u Core i7-8700K o 11 % lepší jednovláknový výkon

Z Číny současně také unikla fotografie z prezentace procesorů Coffee Lake pro zaměstnance pracující v obchodní síti. Snímek je bohužel rozmazaný, takž jej nelze moc dobře rozluštit, podle všeho ale potvrzuje čtveřici šestijádrových (Core i7 a i5) a dva čtyřjádrové modely Core i3, jejichž parametry jsme tu nedávno měli.

Fotka z prezentace Coffee Lake v Číně (Zdroj: Chiphell). Na slajdu jsou slibované výkonnostní nárůsty jednotlivých CPU v jednovláknové a vícevláknové zátěži Fotka z prezentace Coffee Lake v Číně (Zdroj: Chiphell). Na slajdu jsou slibované výkonnostní nárůsty jednotlivých CPU v jednovláknové a vícevláknové zátěži

Co je na slajdu ale vidět dobře, jsou procenta uprostřed. Ta by zřejmě měla udávat výkonnostní zlepšení, která Intel u jednotlivých modelů proti předchůdcům slibuje. Narůstá logicky hlavně vícevláknový výkon (údajně až o 51–65 %, druhé z čísel) díky přidání jader, respektive přechodu od dvou jader s HT na čtyři jádra bez u Core i3. Ovšem i jednovláknový výkon (první číslo) má mít značná zlepšení, tedy alespoň podle Intelu – Core i7-8700K má prý být až o 11 % lepší proti i7-7700K. Jeho maximální turbo je přitom vyšší jen o 200 MHz (4,4 %). Kde se vzal zbytek, není jasné. Nečeká se, že by jádra Coffee Lake měla sama o sobě vyšší IPC, ale je možné, že Intel zde udává ideální případ z nějakého testu, který profituje také z větší L3 cache (12 MB) a z podpory rychlejších paměti (Coffee Lake má už oficiálně dovolovat 2666MHz DDR4). Firma často pro tyto účely používá SysMark, zda jsou ale tato čísla z něj, nevíme.