Hlavní navigace

Intel u Arrow Lake slibuje podporu pamětí DDR5–6400. Ale umí to jenom ve speciálních případech

Sdílet

 Autor: G.Skill
S rychlostí pamětí je to u Arrow Lake složité. Zatímco oficiálně jako první CPU přináší podporu DDR5–6400, s většinou modulů a desek se podporovaná rychlost proti předchozí generaci nezměnila.

Jednou ze zajímavých novinek procesorů Core Ultra 200S pro desktop na nové platformě Intel LGA 1851 je, že jako první procesory pro PC oficiálně přinesly podporu pamětí DDR5–6400, tedy s efektivní rychlostí 6400 MT/s (či „6400 MHz“). Zdá se ale, že to s ní není zas tak jednoduché a rychlost DDR5–6400 ve skutečnosti není podporovaná za všech okolností. Podrobnější dokumenty ukazují, že procesory ji garantují jen se speciálními moduly.

Podle dokumentů Intelu, které Harukaze5719 zveřejnil na Twitteru, má Arrow Lake ve skutečnosti jen podporu DDR5–5600, použijí-li se běžné paměťové moduly, tzv. UDIMM (unregistered DIMM). Navíc tato specifikace je garantovaná jenom pro provoz jednoho modulu na každém kanále.

Proč tedy Intel avizuje ve veřejných parametrech procesorů podporu DDR5–6400? Tuto rychlost Arrow Lake podporuje až za podmínky, že se použijí moduly CUDIMM s integrovaným generátorem hodinového taktu. Původně jsme si mysleli, že tato technologie bude používaná hlavně pro dosahování extrémních frekvencí (jako je DDR5–8000 až 9000) s přetaktovanými moduly. Po odhalení procesorů Core Ultra 200S ale například Micron oznámil moduly CUDIMM s rychlostí DDR5–6400. Existence takových modulů teď dává smysl.

Intel tedy, zdá se, technologii CUDIMM využívá i jako pomůcku pro dosažení podpory pamětí DDR5–6400 dle specifikací JEDEC (tedy i s napětím 1,1 V), nikoliv jen pro přetaktované moduly s XMP a zvýšeným napětím. Toto zřejmě znamená, že bez pomoci modulů CUDIMM (tedy na běžných modulech UDIMM) se frekvenci DDR5–6400 nepovedlo na procesorech Arrow Lake úplně validovat. Oficiální podpora DDR5–5600 s UDIMMy je stejná rychlost, jakou už podporují procesory Raptor Lake.

Konektivita platformy Intel Arrow Lake + Z890

Konektivita platformy Intel Arrow Lake + Z890, oficiální leták Intelu

Autor: Intel

Záleží na tom, kolik má deska slotů (i prázdných)

Zdá se ale, že DDR5–6400 je navíc oficiálně podporována (i když máte moduly CUDIMM) jen tehdy, pokud se používá deska s jediným slotem na kanál (tedy deska se dvěma sloty, ne čtyřmi). Rychlost tedy není omezena čistě počtem osazených modulů, ale už přímo přítomností slotů na desce, protože dva sloty na kanál i při provozu s jen jedním modulem zhoršují schopnost dosahovat vyšších taktů, jak jsme zmiňovali zde (toto omezení jinak platí i pro Raptor Lake, také jeho oficiálně podporované frekvence pamětí DDR5–5600 se prý týkají jen desek se dvěma sloty).

V deskách se čtyřmi sloty (které asi preferuje většina lidí) procesory Arrow Lake podporují oficiálně rychlost DDR5–5600, a to platí jak pro CUDIMMy, tak pro UDIMMy, pokud je osazená pouze polovina modulů. Intel má separátní oficiální specifikaci pamětí při skutečném osazení dvou modulů na kanál (tedy čtyř modulů). V takovém případě je podporovaná jen rychlost DDR5–4800, pokud jsou moduly jednorankové. S dual-rank moduly už je oficiální podpora jen DDR5–4400.

Modul CUDIMM s Client Clock Driverem od firmy V-Color

Modul CUDIMM s Client Clock Driverem od firmy V-Color

Autor: V-Color, via: TechPowerUp

Je oficiální podpora důležitá?

Je ale třeba říct, že toto vše platí pro tzv. JEDEC podporu, tedy paměti běžící zcela dle standardu JEDEC s předepsaných časováním a napětím (1,1 V). JEDEC nastavení pamětí používají obvykle hotové sestavy velkých OEM výrobců, nejde-li o výkonnější herní počítače. Pokud ale máte klasické poskládané PC, pak většinou toto neděláte a používáte přetaktované moduly. Ty místo konzervativních nastavení JEDEC mají zvýšené frekvence a agresivnější časování, což se na desce zprovozňuje pomocí profilů XMP nebo EXPO. Tyto moduly jsou v podstatě přetaktované rovnou z továrny a vyšších než JEDEC rychlostí dosahují i díky tomu, že mívají zvýšené napětí (například až na 1,35 V).

Moduly přetaktované takto přes profily XMP na nějaké JEDEC specifikace a oficiálně podporované rychlosti pamětí, které se pro procesor udávají, vůbec nehledí a vesele na DDR5–6400 poběží. A to i na předchozí generaci procesorů Raptor Lake a bez integrovaného generátoru taktu (CUDIMM).

Pro uživatele herních počítačů tedy asi tyto háčky u oficiální podpory DDR5–6400 většinou nebudou žádný problém, protože budete používat právě nějaké moduly, které stejně běží přetaktované pomocí profilů XMP.

ICTS24

Je ale zajímavé, že je nakonec podpora DDR5–6400 takto podmíněná, protože to znamená, že řadič pamětí v Arrow Lake je o trošku méně pokročilý, než se myslelo. Možná to ale dává smysl, protože SoC čiplet byl snad původně vyvinutý už pro zamýšlené desktopové procesory Meteor Lake, a je už tak trochu staršího data. A Meteor Lake v noteboocích také ještě DDR5–6400 neumí, u těchto procesorů byla oficiálně podporovaná právě rychlost DDR5–5600.

Nový socket Intelu podporuje chladiče pro LGA 1700, ale ne contact framy. Prohýbání CPU však zabrání Přečtěte si také:

Nový socket Intelu podporuje chladiče pro LGA 1700, ale ne contact framy. Prohýbání CPU však zabrání

Zdroje: Harukaze5719, Tom’s Hardware