Hlavní navigace

Intel Ultrabook: to, co chce od notebooku každý

14. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od 4004 k Sandy Bridge, aneb v čem je ta revoluce

Intel minulý týden svolal do Prahy tiskovou konferenci. Chtěl oslavit 40 let od vydání svého prvního procesoru 4004 a hlavně oficiálně představit svůj nový standard mezi notebooky: Ultrabook. Partneři Intelu Acer, Asus, Lenovo a Toshiba při té příležitosti představili svoje první přístroje.

  • Pokud chcete vidět fotky, několik desítek jich máme přichystáno v galerii, kterou jsem nechal na poslední kapitolu.

Zpočátku se tiskovka nesla mírně v duchu bilancování. Intel se chválil za své milníky a svůj pokrok za posledních 40 let. Padala vtipná srovnání dnešní rodiny Sandy Bridge a 40 let starého procesoru Intel 4004. Největší zásluhu tu má pochopitelně pokrok ve výrobní technologii, jak bylo řečeno, čipy Core druhé generace by s čtyřicetiletým výrobním procesem měly rozlohu přes dvacet metrů čtverečných.

Jak můžete vidět ve vyfocené tabulce, Intel se posunul v rychlosti, počtu tranzistorů a vůbec většině čísel o několik řádů. To měl demonstrovat papír s vystavenými čipy posledních 40 let a jejich popisem. A hlavní skoky? Intel označil tři:

  • Tím prvním byl příchod Pentií MMX, která byla díky nové instrukční sadě už relativně výkonnými multimediálními procesory.
  • Tím druhým je technologie Intel Centrino, tedy spíše uvedení nové mobilní platformy a široké řady notebooků.
  • Tím třetím má být letošní příchod ultrabooků. Ty mají vytvořit nový standard mezi notebooky a nabídnout ty hlavní oblíbené vlastnosti s přívlastkem ultra.

Díky čemu jsou ultrabooky výjimečné? Díky procesorům Sandy Bridge? Intel má ostatně čip Sandy Bridge označen ve výše uvedené tabulce jako první viditelně inteligentní procesor, v čem ta inteligence spočívá? Určitě jste si všimli, že je tabulka kousek před koncem rozvětvená. Zatímco hlavní proud končí procesorem Sandy Bridge, ještě před ním je oddělen malinký Intel Atom, který má za úkol přinést maximální úsporu energie. Sandy Bridge, obzvláště ve své ULV variantě, je inteligentním procesorem prý hlavně díky svému nadmíru dobře zvládnutému managementu spotřeby. Jak jsem už psal v nejedné recenzi, každý procesor Sandy Bridge se v klidu dovede "proměnit v Atom" a svou spotřebu navzdory vysokému výkonu srazit na extrémní hodnoty.

Právě nízkonapěťové čipy Sandy Bridge jsou jedním z předpisů Intelu pro stavbu Ultrabooku. Pojďme se ostatně podívat na Ultrabook jako na celý koncept.

Ultrabook - co musí všechno splňovat?

Na prvním obrázku se určitě většině z vás bude nejvíc líbit právě poslední položka. Intel svoje ultrabooky definuje mnoha vlastnostmi, představil ale šest základních principů. Všemu pochopitelně předcházelo oblíbené prezentování "omračujících" informací o tom, že máme na internetu přes dvě miliardy lidí, na Youtubu přes dvě miliardy videí shlédnutých denně, čtvrt bilionu mailů denně a dvě a půl miliardy obrázků nahraných na Facebook každý měsíc. Sečteno a podtrženo, nastal čas pro koupi moderního PC, abyste mohli moderně fungovat.

  • Na ultrabooku musí být zábava. Tím se myslí videa, hudba a ano, i hry. Většina novinářů si sice trochu klepala na čelo, když Martin Vařbuchta z Intelu nadšeně popisoval, co všechno si na zpomalené ULV variantě HD Graphics 3000 zahrajeme na vysoké detaily, ale nedá se upřít, že i integrovaná grafika od Intelu je něco lepšího než bývala a i na nenáročné hraní ultrabooky jsou a hlavně budou.
  • Nikdo nerad čeká. ULV čipy jsou zpomalené, ale stále rychlé, a ve spolupráci s SSD a Inteláckými technologiemi jako Smart Response nebo Rapid Start se dočkáte hlavně rychlejšího startu PC. Ultrabooky už nebudete vypínat, jen zavírat-uspávat, což funguje nadmíru okamžitě.
  • Bezpečnost nadevše. Aneb ultrabooky musí podporovat různé zabezpečovací technologie jako Intel Anti-Theft Technology.
  • Ultrabook musí být krásný - kdo by nesouhlasil. To souvisí hlavně s opravdu elegantní tenkostí šasi.
  • Bezdrátové technologie se postarají o to, abyste byli kdekoli dostupní. Vzhledem k tomu, že je ultrabook lehký pod 1,5 kg a tenoučký, budete ho tahat všude s sebou a určitě si jako vyobrazený chlapec budete moci v parku sednout ke stromu a přes 3G nebo WiMAX se připojit na Facebook.
  • A zmiňovaná populární položka - ultrabook musí být levný. To zatím zní trochu jako pohádka, ale je faktem, že velmi krásné ultratenké modely, které s přehledem konkurují MacBooku Air, výrobci prodávají už od 20 tis. Kč vč. DPH.

S ultrabooky se pojí i tři další technologie:

  • Intel Smart Response Technology: SSD a pevný disk můžete zkombinovat do hybridního úložiště, kde funguje velký disk, který používá SSD jako cache a často otevírané soubory jsou pak načítány řádově rychleji. Takové zapojení najdete třeba v Aspiru S3. Rudolf Rejfíř z Aceru ČR se chlubil, že notebook jde restartovat za 15 s, tak jsme to šli s Lukášem Fialou ověřit. První restart trval přes minutu, druhý se po nacachování dat zkrátil asi na 40 s, což bylo už opravdu rychlé, ale opravdu ne deklarovaných 15 s. Faktem je, že cokoli děláte na PC často, budete se Smart Response dělat rychleji.
  • Intel Smart Connect Technology: to souvisí trochu s tím pilířem, že se všude připojíte. Notebook je prý i v režimu spánku připojen k síti a je schopen si obnovovat některá data s minimální spotřebou.
  • Intel Rapid Start Technology: deklarovaných 7 s, během kterých se má notebook vzbudit po zapnutí z hibernace, jsme bohužel neověřili, ale moc jim nevěříme (s rychlým SSD možná). Faktem ale je okamžitý start notebooku po otevření z režimu spánku, ten Intel garantuje do dvou sekund, a to sedí (jako ostatně u mnoha dnešních notebooků).

Vcelku jasně číselně vyjádřitelným parametrem, který každý ultrabook musí splňovat, je tloušťka a hmotnost. U modelů do 14" se musí tloušťka vejít do 18 mm, pro větší ultrabooky je limit o trochu výše, matně si vzpomínám na 21 mm. Hmotnost potom nesmí přesáhnout 1,5 kg. To už rozhodně není problém, taková představovaná Toshiba Portégé Z830 vážila dokonce jen 1,12 kg.

Každý ultrabook musí mít ULV procesor, tedy model Intel Core iX-2xx7M. Jak se ale Intel chlubil, nejedná se prý o žádný velký výkonový dopad, ULV čipy Sandy Bridge pracují leckdy i na vysokých základních taktech, a rozdíl oproti plnotučným CPU potom dohánejí opravdu vysokou maximální frekvencí. Turbo Boost je jednoduše řečeno podstatně agresivnější. Core i5-2467M by podle Intelu měl překonávat širokou řadu modelů Core 2 Duo, a tomu už jen odhadem musím dát zapravdu.

Jedním z dalších prvků, který by vás mohl zajímat, jsou možnosti zabezpečení. Ty reprezentují dvě technologie, Intel Anti-Theft Technology a Identity Protection Technology. Tu první znáte, funguje tak, že váš počítač lze při odcizení snadno zablokovat. Po jeho spuštění se na vás usměje jen obrazovka se zprávou, že PC bylo odcizeno a s kontaktem na majitele. Výměna disku nepomůže, blokována je přímo základní deska.

Identity Protection Technology není tak známá, velmi v kostce řečeno jde o technologii, která by měla zabránit odečítat, co píšete na klávesnici. Bylo nám to vysvětleno tak, že když třeba píšete heslo, neukládá se do RAM ani na disk, odkud by jej bylo možné přečíst, ale ukládá se do framebufferu grafické karty, odkud nic nedostanete.

Na rok 2012 se plánuje 64 ultrabooků

Intel má Ultrabook zaregistrovaný jako svou ochrannou známku, proto někde píšu velké U, jako označení projektu. Ve výsledku se z trochu nejasného konceptu stal docela veliký projekt. Intel investoval 300 mil. USD do fondu, který financuje vývoj ultrabooků mezi výrobci. Co je potřeba financovat přímo od Intelu? Je důležité, aby se změna na nový design odehrála rychle a mohutně, proto ty dotace, které mohou urychlit třeba vývoj chlazení, pevných disků, SSD atp. .

Že to není vidět? Bude. Zatímco na letošní Vánoce si můžete vybírat ze čtyř, nebo budiž z pěti ultrabooků, za rok 2012 by se jich mělo objevit 64.

 Samozřejmě nečekejte desítky stejných notebooků, jako tu máme dnes. Jak vidíte v obrázku výše, Intel plánuje další roky vnést do ultrabooků trochu rozvoje a mírného pokroku v rámci specifikací. Hlavně se mají objevit nové typy zařízení. Nebudeme tu tak mít vlastně jen tři třináctipalcové notebooky, ale i konvertibilní tablety, větší notebooky, notebooky s dotykovým displejem aj. .

K tomu se vyjadřoval i zastupitel Microsoftu, který potvrdil, že Windows 8 budou k ultrabookům rozhodně sedět, a nové Metro UI bude přizpůsobené i ovládání částečně touchpadem a částečně dotykovým displejem. Nedávno jsme ostatně mohli vidět video, kde Synaptics představoval budoucí ovládání počítače touchpadem, který byl namapován stejně jako dotykový displej (ano, to je podstatný rozdíl).

Ze zmiňovaných 64 ultrabooků jich má být:

  • 12 s dotykovým displejem
  • 16 konvertibilních tabletů
  • 16 pracovních, korporátních modelů, jako je dnes třeba Toshiba Portégé Z830

 Celkově mají ultrabooky v roce 2012 pokrýt 40 % celé spotřebitelské sféry a mají se i nadále rozšiřovat.

Příští rok se dočkáme větší rozmanitosti než 12" úhlopříčky u jednoho modelu

Dost bylo teorie, jdeme se podívat na nějaké konkrétní ultrabooky.

Acer, Lenovo a Toshiba

Acer Aspire S3

Aspire S3 od Aceru je známý už hodně dlouho. V nejtlustším bodě měří 17 mm, v nejtenčím 13 mm a váží jen 1,4 kg. Konstrukce šasi je ze slitiny hořčíku a hliníku, tedy alespoň vnější strany, kolem klávesnice to opravdu vypadá na plast. Notebook je ale velmi tenký a co jsem mohl posoudit, dost pevný. Kvalitou zpracování se ale mohou chlubit tak nějak všechny představené stroje a pokud mohu soudit, Acer na tom bude zrovna nejhůře.

Jde samozřejmě o 13,3" notebook.

Acer Aspire S3-951
 
procesor Intel Core i5-2467M Intel Core i7-2637M Intel Core i5-2467M Intel Core i7-2637M
frekvence CPU 1,6-2,3 GHz 1,7-2,8 GHz 1,6-2,3 GHz 1,7-2,8 GHz
RAM 4 GB DDR3 4 GB DDR3 4 GB DDR3 4 GB DDR3
pevný disk 320 GB, 5400 RPM 500 GB, 5400 RPM - -
SSD 20 GB 20 GB 240 GB 240 GB
grafika HD Graphics 3000 HD Graphics 3000 HD Graphics 3000 HD Graphics 3000
cena vč. DPH 19 990 Kč 24 990 Kč 29 990 Kč 34 990 Kč

 

Touchpad notebooku je klikací a nemá žádná fyzická tlačítka, jen oblast, která se chová jako pravé tlačítko a zbytek touchpadu jako levé tlačítko. Výdrž baterie Acer ocenil na půvabných 50 dnů, bojím se ale, že nejde ani o režim spánku, ale režim hibernace, a rozmáhá se nám tu nepěkná móda uvádět výdrž při de facto vypnutém stroji. Z režimu spánku se přístroj vzbudí za 2 s, ověřeno. Máte tu i úsporný Bluetooth 4.0.

Oproti ostatním notebookům má Acer výhodu, že už za 20 tis. Kč nabízí potenciální výkon SSD i vysokou kapacitu HDD, i když jen v zapojení SRT. V tom byl trochu zmatek, Rudolf Rejfíř z Aceru mi napřed tvrdil, že SSD je jen pro OS a pevný disk je zvláštní úložiště, až přednášející Intelu mě vyvedli z omylu a předvedli mi, že na Aspiru S3 skutečně funguje Smart Response Technology - máte tu jediný 320GB disk s obrovskou cache pamětí.

V tabulce uvádím čtyři konfigurace - ta první je už na českém trhu k dispozici, další tři by měly přijít někdy začátkem příštího roku, jejich ceny jsou neověřené.

Lenovo IdeaPad U300s

Lenka Karlíková mě s IdeaPadem U300s zaujala více než bych předpokládal. 13,3" notebook má v první řadě velmi stylový a přitom očividně bytelný design. Když se podíváte na mé nepříliš vydařené fotky či profesionální rendery na konci fotogalerie, uvidíte, že je notebook tvarován do tvaru knihy. Šasi je velmi citelně kovové, ač tak možná nevypadá. Na akci mělo Lenovo dva kusy - jeden produkční, netknutý, a jeden předprodukční, velmi nepříjemně omlácen něčím ostrým ze spodní strany. Bylo ovšem jen vidět, jak se silný hliník prohnul a notebooku se nic nestalo.

Nepřipomíná vám MacBook? Nebojte, ve finále není tak světlý.

Notebook je navíc velmi tenký, po celé ploše je stejně silný, a to jen necelých 15 mm. Hmotností se má pohybovat také nízko - jen na 1,3 kg. Celé šasi je tentokrát kovové, notebook se pochlubí velkým sklěněným touchpadem nebo dobrou klávesnicí AccuType.

Nahnědlý notebook má být dostupný i v oranžovo-černé variantě. Specialitou Lenova je funkce RapidCharge, která zaručuje, že za 30 minut nabijete alespoň 50 % baterie. Na celý akumulátor vydržíte až 8 h, výdrž ve standby je oceněna na nicneříkajících 30 dní.

Co do konfigurace je IdeaPad U300s vybaven buď Core i5-2457M (1,6-2,1 GHz), případně velmi rychlým modelem Core i7-2677M. Místo pevného disku tu má být SSD, a to až 256GB, pochopitelně, nejvyšší konfigurace má stát až kolem 30 tis. Kč.

Toshiba Portégé Z830

Toshiba se svým modelem z řady Portégé vystupovala za korporátní sféru. Nenechte se zmást lesklým displejem, ten je jen na předprodukční verzi, jinak se bude Z830 prodávat v matném provedení. Trochu mě tu zaujalo velmi tenké víko, které se dalo velmi snadno ohnout. Byl jsem ujištěn, že se s ním nemůže nic stát, a je pravda, že i při brutálním ohýbání se víko nenechalo zlomit, pouze pružilo.

Konečně tu máme pořádná tlačítka na touchpadu a Toshiba drží i další prvenství, je nejlehčím z ultrabooků. 13,3" notebook váží jen směšných 1,12 kg. Z korporátních funkcí vás kromě matného displeje potěší i podsvícená klávesnice a hlavně port D-Sub, který jinde nenajdetea který při prezentacích opravdu oceníte.

Stejně jako IdeaPad U300s zatím Toshiba svůj model neprodává, ale všichni výrobci slíbili dostupnost přinejhorším začátkem prosince. A stejně jako Lenovo i Toshiba začíná s cenovkou už na 19 990 Kč, tentokrát ale ryze s SSD ve velikosti 128 GB, což je taky slibné.

Asus, závěr a zhodnocení

Asus Zenbook UX21E a UX31E

Asus představil hned dva notebooky. Tedy podle Intelu ultrabooky a podle Asusu Zenbooky. Zaujaly mnoha způsoby. Předně to byl jejich velmi neotřelý design, který se mermomocí snažil připomínat čepel nože. Notebooky jsou silné až do 17 mm a jejich přední strana se zužuje do ztracena. Samozřejmostí je jako jinde kovový povrch, dávaný okázale na odiv.

Asus jako jediný výrobce kromě 13,3" modelu představil i 11,6" ultrabook. Chlubil se vysokým výkonem, vysokým rozlišením, skvělým designem a mnohým dalším.

Asus Zenbook
  UX21E-KX004V UX31E-RY010X
procesor Intel Core i5-2467M Intel Core i7-2677M
frekvence CPU 1,6-2,3 GHz 1,8-2,9 GHz
RAM 4 GB DDR3 4 GB DDR3
SSD
128 GB 256 GB
displej 11,6", 1366 × 768 px 13,3", 1600 × 900 px
baterie 35 Wh (5 h) 50 Wh (7 h)
hmotnost 1,1 kg 1,3 kg
cena vč. DPH 24 990 Kč 29 990 Kč

 

Nemůžu si pomoct, ale při pohledu do parametrů se mi zákonitě vybaví MacBook Apple Air 11 a 13. To už mají všechny ultrabooky trochu v povaze. Jinak má ale Asus u Zenbooků navíc i reproduktory Bang & Olufsen, dále shodně Bluetooth 4.0 a další. Cenově jsou oba přístroje dost drahé, ale myslím, že vzhledem k výbavě opodstatněně. Musím pochválit hlavně displej s vyšším rozlišením.

Závěr

Intel pochopil, že Apple se se svými MacBooky Air velmi dobře strefil mezi uživatele a navrhl tak konkurenci, i když je mu víceméně jedno, zda se prodává s jeho hardwarem MacBook nebo Ultrabook. Výsledek vypadá velmi optimisticky, a pro velmi širokou řadu uživatelů i lépe než dodnes kralující MacBooky Air. Za nižší cenu tu máme hned několik řešení tenkých jako vlas, s velmi podobnou výbavou a s Windows 7.

Na recenze snad nebudete muset dlouho čekat, Acer Aspire S3 už máme v redakci a na shánění dalších modelů pilně pracujeme.

Jednotlivě:

  • Acer Aspire S3 je spotřebitelský model, levný pěkný stříbrný ultrabook, jako jediný s hybridním diskem.
  • Lenovo IdeaPad U300s je pro řadu lidí stylovější, troufám si říct, že lépe zpracovaný, ale ve stejné konfiguraci taky o něco dražší notebook.
  • Toshiba Portégé Z830 se chlubí podsvícenou klávesnicí, velmi užitečným VGA konektorem nebo extrémně nízkou hmotností. A taky matným displejem.
  • Asus ZenBook UX31E je už dost drahý, ale všestranně parádně vybavený, a dokonce s vysokým rozlišením LCD.
  • Asus ZenBook UX21E je jediný 11,6" notebook v nabídce, takže se špatně srovnává. Při pohledu na výbavu se člověku spíše chce ušetřit dalších pět tisíc a koupit třeba Aspire S3 nebo IdeaPad U300s. Ale bonusem u UX21E je právě maximální mobilita.

V další kapitole najdete slíbené fotky.

Fotky a rendery notebooků v galerii

KL24

 

.

Byl pro vás článek přínosný?