Hlavní navigace

Intel útočí na nVidia Ion

25. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intelu se Nvidia Ion pranic nelíbí. Vzal si jej na mušku velmi ostrou marketingovou prezentací. Nad jejím textem se pozastavil už server Bit-tech.net, nyní se celá prezentace objevila na fórech Beyond3D.com a Guru3D.com:

S Intelem by se dalo určitě souhlasit v nabádání k opatrnosti před hype, ostatní je povětšinou typické vytrhávání z kontextu nebo dost nepřesné. Ion už se na rozdíl od GN40 alespoň jako prototypy ukázal v recenzích, v takovém polonetbooku Asus N10J něco velmi podobného jako Ion můžete ochutnat (po stránce výkonu a funkcí, nikoli jako náhradu Intel čipsetu).

Střídmě vzato: s Ion platformou dostanete do netbooků a nettopů akceleraci HD videa, mnoho grafických výstupů, možnost spuštění méně náročných či starších her, především Američané si pak budou moci i na netbooku vcelku rychle převádět HD filmy/videa do iPodu (v Česku to dle diskuzí asi moc neděláme). Spotřeba je srovnatelná jako u Atomu s Intel 945GC, cena bude jistě opravdu vyšší. Hlavní koulí u nohy Ionu je spíše právě úsporný, leč pomalý (in-order) Intel Atom, dvoujádrový Atom by platformě slušel lépe a umožnil zase o něco více her či záchranu v případě nemožnosti akcelerace přehrávání videa, osobně by mi přišlo sympatické spojení Nvidia Ionu s nízkoodběrovým AMD Athlonem 64.

 

MMF24

Chtělo by se říct, že Intel bojuje proti Nvidii jejími zbraněmi (její marketingové oddělení nechtělo zůstat pozadu a už připravilo anti-anti-Ion prezentaci, k vidění opět na Bit-techu, my jsme onen slajd ale viděli už v prvním článku o Ionu), ale při zpětném pohledu na poslední rok či dva musíme u trojice Nvidia, AMD a Intel konstatovat jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. Jediné, co Intel prezentací poměrně dobře dokázal, je fakt, že jeho představitelům nedává Ion spát a že nebezpečí ze strany tohoto řešení bude možná větší, než si my, obyčejní uživatelé, dovedeme domyslet. Nebo jen Nvidia šlápla Ionem bez posvěcení a pozdějším krytí se dohodou se společností VIA na hada bosou nohou?

Autor článku