Hlavní navigace

Intel uvádí plně pasivní barebone NUC s 5W Atomem. Míří do oblasti embedded

19. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco z výroby základních desek Intel vycouval, jakousi náhradou je mu nyní výroba mini PC či barebonů NUC. Mezi ty nyní přibývá nový model, specifický tím, že má čistě pasivní chlazení a teoreticky tedy zcela tichý provoz. Tento NUC je také zajímavý tím, že se vzhledově a konstrukcí skříně poprvé radikálně liší od dosavadní koncepce, které se Intel držel u všech svých předchozích barebonů. Volba komponent také naznačuje, že tímto modelem Intel spíše než do kanceláří, domácností a jiných běžných působišť míří do sektoru embedded.

NUC s označením DE3815TYKHE je vybudován na základě procesoru (SoCu) Atom E3815, což je čip rodiny Bay Trail-I určený právě pro sektor embedded. Jedná se o 22nm jednojádro architektury Silvermont na taktu 1,46 GHz, jehož TDP činí 5 W. Zahřívání tedy bude jen mírné, přesto má přístroj větší rozměry, zřejmě aby byl vnitřek vzdušnější. Skříň narostla na 19,0 × 11,6 × 4,0 cm (čili nejdelší rozměr se téměř zdvojnásobil) a Intel k ní dodává podstavec, který umožňuje vertikální uložení. Vedle toho je ale v balení i držák typu VESA.

Pasivní NUC DE3815TYKHE
Pasivní NUC DE3815TYKHE

Zvláštností je, že tento NUC má přímo z výroby na desce modul TPM a také integrované SSD úložiště typu eMMC o kapacitě 4 GB. Pokud instalovaný systém bude potřebovat více prostoru, lze dovnitř přidat 2,5" pevný disk nebo SSD (šachta je vysoká standardních 9,5 mm) přes 3Gb/s port SATA. Operační paměť DDR3L se už instaluje klasicky do slotu SO-DIMM (přítomen je jeden). Slot mSATA tento model nemá, na PCB je přítomen jen poloviční Mini PCI Express pro bezdrátový modul. Vše se napájí 35W externím adaptérem.

Pasivní NUC DE3815TYKHE

Co se portů týče, je pasivní NUC vybaven jedním USB 3.0 vepředu a dvěma USB 2.0 na zadní straně. Pro výstup videa lze použít HDMI a také analogový port (což je pokud vím u NUCu poprvé). Přístroj má také gigabitový Ethernet a analogový zvukový vstup/výstup (kombinovaný do jednoho jacku). Na základní desce samotné je toho ale víc – z vývodů se dají získat sériové porty, další tři USB 2.0 a také obrazový výstup eDP 1.3, na který lze připojit i dotykové LCD. PCB má i výstup pro stereofonní reproduktory a speciální vývod („Custom Solutions header“) pro komunikaci se specifickým hardwarem po sběrnicích I2C, DMIC, GPIO a tak podobně. Použitou základní desku nabízí Intel opět i samostatně, a to pod označením DE3815TYBE.

 

CS24

Že je NUC DE3815TYKHE spíše míněn pro zákazníky z oblasti embedded, dále podtrhuje volba operačních systémů, které Intel oficiálně podporuje: vedle Linuxu jsou to embedded verze Windows (Windows 8 Embedded Standard a Windows 7 Embedded Standard). Podle webu se tento NUC začne prodávat 28. dubna (apríla), tedy přespříští týden, a zákazníkům je garantovaná dostupnost po dobu tří let (stejně dlouhá je i záruka). Kolik bude stát, se ale zatím neví.

Zdroj: Intel, FanlessTech