Hlavní navigace

Názor k článku Standard zdrojů ATX12VO je oficiálně tady, ASRock uvádí první kompatibilní desku Z490 od Simi - "Zatímco běžné zdroje ATX poskytují 3,3V, 5V a...

  • 11. 5. 2020 7:48

    Simi (neregistrovaný)

    "Zatímco běžné zdroje ATX poskytují 3,3V, 5V a 12V větev napájení (a 5V standby napájení), ATX12VO vše sjednocuje na 12V větvi a standby napájení je také 12V. Toto má zejména jeden cíl: méně konverzí v ATX zdroji má docílit, že se méně elektřiny neúčinně ztratí. Zdroje mívají zejména pří práci na nízké zátěži špatnou efektivitu, což se násobí, pokud se taková nízká spotřeba navíc rozprostírá na tři různé větve. Tím, že ATX12VO všechno napájení sdruží na jedinou větev, bude konverze pracovat s o něco lepší účinností. Toto by snad mělo působit i přes to, že konverzi na 3,3V a 5V napětí pak musí být zajištěna na základní desce."

    Toto je s odpuštěním blábol. Dnešní moderní zdroje mají také jednu větev a pro nízká napětí používají step-down čili přesně tu konverzi co bude nově na základní desce.

    Ale jak jsem psal na jiném Vámi pokrývaném webu, mohlo by to dost zjednodušit napájení různých mini-ITX.

    "Standard ATX12VO bohužel není kompatibilní, takže se zdroji bude nutné vyměnit i základní desky. "
    Dokážu si představit, že by nebylo těžké vyrobit zdroj kompatibilní s oběma standardy(12V silnou větev většinou mají a udělat dvě Stb napětí a spínání není nic složitého). Otázka je jestli by o něco takového byl zájem.