Hlavní navigace

Intel uvede na trh nízkonapěťové Celerony pro superlevné Ultrabooky

24. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dvoujádra střední třídy Core i5 nové architektury Intel Ivy Bridge jsou již za dveřmi; na nejlevnější procesory si ještě počkáme – pokud vše půjde podle plánu, objeví se ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Zatím alespoň unikly informace o připravovaných superlevných nízkonapěťových (ULV) procesorech Intel Celeron, které by se měly objevit po boku jednotek řady Core i3 Ivy Bridge a které by se mohly objevit v superlevných (a podle speficikací procesoru dost pomalých) pseudo-Ultraboocích.

Podle zdrojové zprávy jsou zatím známy dva modely, označené jako Intel Celeron ULV 807 a 877. Ty by měly zaujmout hlavně cenou: model 807 by měl stát doporučených 70 amerických dolarů a u o něco málo výkonnějšího modelu 877 je uvedena doporučená cena 86 USD. Při přepočtu na české koruny je to zhruba 1400 a 1730 Kč, což se může zdát jako mnoho, ale nezapomeňte počítat s různými slevami pro velké výrobce při odběru velkých množství nových CPU.

Objevily se i základní specifikace obou novinek, které najdete v tabulce níže. Ukazují na opravdu velmi, velmi nízký výkon a počítače těmito procesory osazené budou použitelné pouze na základní činnosti. Na druhou stranu ale TDP 17 W (stejné jako u "dospělých" nízkonapěťových čipů Intel Core a nižší než u Celeronů druhé generace Sandy Bridge, které mají 35 W) dává naději na docela nízkou spotřebu a možnost použití těchto CPU ve velmi levných Ultraboocích. Tedy, je to trochu složitější: označení Ultrabook může dostat pouze počítač s procesorem řady Core ix; to je ale jen slovíčkaření – prostě by se mohly na trhu objevit velmi tenké a lehké notebooky s "dospělými" Windows a velmi nízkou cenou, které by byly použitelné na práci v Office či prohlížení webu, ale nic moc jiného. Pro řadu uživatelů by to ovšem při zachování nízké pořizovací ceny mohlo být docela zajímavé zařízení.

Model Celeron ULV 807 Celeron ULV 877
Architektura Sandy Bridge Sandy Bridge
Frekvence 1,5 GHz 1,5 GHz
Jádra 1 (2 virtuální) 2 (2 virtuální)
Přenosová rychlost
(Bus speed) 
5 GT/s 5 GT/s
Násobič 15× 14×
Výrobní proces 32nm 32nm
Vyrovnávací paměti
(Cache) (L1/L2/L3)
32 kB / 256 kB / 1,5 MB 64 kB / 512 kB / 2 MB
TDP 17 W 17 W
Doporučená cena 70 USD 86 USD

Kromě této dvojice levných nízkonapěťových čipů by se ve stejné době, tedy ve třetím čtvrtletí roku 2012, měla objevit i pětice modelů Core i3 architektury Ivy Bridge s 22nm výrobním procesem; o těch zatím moc informací nemáme, pouze to, že by se měly s cenou pohybovat mezi 117 a 138 americkými dolary.

CS24

A možná to z novinky úplně jasně nevyplynulo, takže to ještě zdůrazním: nové procesory patří do současné (resp. pomalu už minulé) druhé generace, architektury známé jako Sandy Bridge. Na levné procesory řad Intel Celeron a Pentium, založené na novější mikroarchitektuře Ivy Bridge a 22nm výrobním procesu s 3D tranzistory, si budeme muset ještě pěkně dlouho počkat. Připravované procesory Core i3, které by se měly na trh dostat ve stejnou dobu jako ULV Celerony, ale do třetí generace již patří.

Zdroj: Hexus.net