Hlavní navigace

Intel uvede procesory Gemini Lake za měsíc. Pentia také dostávají metalová jména

3. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

V poslední době jsme na Intelu propírali hlavně procesory Coffee Lake a highendové Skylake-X, v čemž už docela zapadlo, že firma chystá ještě třetí nové CPU. Respektive SoC, totiž čipy Gemini Lake, což je zatím poslední výhonek Atomové linie CPU. Tato generace přináší jádra Goldmont+, která by vzdor názvu, který evokuje spíš malé změny, prý měla výkonnostně docela pokročit. Gemini Lake by tak možná mohlo být docela překvapení, až vyjde. A to se má stát už velmi brzo, jak se nyní dozvídáme.

Ukazují to dokumenty vztahující se k plánům Intelu s desktopovými procesory, které publikoval minulý týden web GamersNexus. Kromě Coffee Lake jsou v nich zanesené právě i čipy Gemini Lake. Jejich uvedení je podle slajdů předběžně stanoveno do rozmezí mezi 23. říjnem a 7. listopadem tohoto roku. Přesný den v nich Intel partnerům ještě nesděluje, do 7. listopadu by ale asi Gemini Lake mělo být na světě. Nicméně jako u všech SoC procesorů Intelu půjde o čipy v provedení BGA pájeném na desku. Jejich formální uvedení na trh tak asi nebude znamenat okamžitou dostupnost, v praxi se na nich založené notebooky a základní desky objevují až po několika týdnech až měsících – bylo tomu tak i v případě předchozí generace Apollo Lake.

intel-roadmapa-gemini-lake-gamers-nexus-1 Dokumenty ukazující plány k vydání Gemini Lake a "Pentia Silver" (Zdroj: GamersNexus)

Dokumenty neuvádějí parametry čipů Gemini Lake. Tedy až na to, že uvedeny budou čtyřjádrové a dvoujádrové verze a že TDP bude 10 W. Respektive to asi platí pro „desktopovou“ variantu, o níž se zde bavíme. Intel pravděpodobně uvede i úspornější mobilní varianty. Desktopová linie bude opět rozpoznatelná podle označení začínajících písmenem J, přičemž ze začátku by asi měla být tvořená třemi modely: J4005, J4105 a J5005. Pokud lze soudit z předchozích generací, první model bude asi dvoujádrový Celeron, druhý čtyřjádro Celeron a třetí výkonnější čtyřjádrový model označený Pentium.

KL24

intel-roadmapa-gemini-lake-gamers-nexus-2 Dokumenty ukazující plány k vydání Gemini Lake a "Pentia Silver" (Zdroj: GamersNexus)

Pentium Silver

U Pentií podle uniklých dokumentů proběhne změna v „brandingu“. Zatímco nižší čipy asi zůstanou čistě jen „Celeron“, nejvýkonnější model se místo prostého Pentium podle všeho teď jmenuje Pentium Silver (respektive Pentium Silver J5005). Intel zde tedy přebírá styl značení podle drahých kovů, který letos zavedl u serverových Xeonů. Momentálně je to sice jen v omezené míře, ale když už k této „metalové stylizaci“ sáhl, asi to nebude o ojedinělý výkřik. V některé z příštích generací velkých procesorů Core pro desktop se tak pravděpodobně zlato a stříbro objeví taky. Intelu totiž s nynější generací 8000 pomalu dochází prostor v stávajícím značení, takže by vůbec nebylo divné, pokud by poté systém kompletně překopal. Procesory Ice Lake, které pravděpodobně budou mít nový socket a platformu, by k tomu byly vhodná příležitost.

Slajd k Optane SSD 900p (Zdroj: GamersNexus) Slajd k Optane SSD 900p (Zdroj: GamersNexus)

Optane SSD 900P

Gemini Lake jinak nebude jediná novinka Intelu vydaná v tomto období. Dle stejných dokumentů bude 27. října vypuštěn disk Optane SSD 900P, což bude výkonné úložiště založené na paměti 3D XPoint, první určené pro běžná PC (Intel doposud nabízel jen hybridní cachovací moduly Optane Memory a serverové Optane SSD DC P4800X). Optane SSD 900P by měl mít klasické rozhraní NVMe a tudíž ani nebude vyhrazen jen pro vybrané platformy Intelu (čipsety série 200 a 300) jako Optane Memory. Zdá se, že disk bude odhalen na akci Citizen Con věnované hře Star Citizen v nějakém „promo“ partnerství s tvůrci hry. Parametry zatím neznáme (něco uniklo na jaře, ale tyto informace už nemusí být aktuální), víme však, že jde o kartu do slotu PCI Express s kapacitou 240 nebo 480 GB. Technologicky by asi mohla vycházet z výše zmíněného serverového modelu.

Byl pro vás článek přínosný?