Hlavní navigace

Intel Valley View: Atom se čtyřikrát rychlejší grafickou částí

23. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel pracuje na nových čipech Atom, které zdědí grafické jádro po procesorech rodiny Ivy Bridge a budou tedy rovněž podporovat DirectX 11 a OpenCL. Čipy jsou již uvedené v databázi ovladačů společnosti Intel, takže se dá předpokládat, že je v dohledné době vypustí.

Řada s kódovým označením „ValleyView“ (VLV) bude využívat dvě procesorová jádra Atomů současné generace (CedarView), integrovaný paměťový řadič a výše zmíněnou grafickou část z Ivy Bridge. Dále bude podporovat až dva monitory připojené pomocí DisplayPortu a vedle nich také jeden panel připojený na konektor HDMI.

Nový Atom bude využívat 32nm proces, což by skutečně mohlo značit jeho uvedení v probíhajícím roce, nebo někdy na začátku toho následujícího. Partnerem mu bude čipová sada s názvem Balboa Pier, jež je všeobecně označovaná jako řešení pro budoucí nízkonákladovou a úspornou platformu Intelu.

Grafická část procesorů ValleyView by měla být zhruba 4× rychlejší, než jsou čipy PowerVR v současných Atomech (CedarView). To by, v kombinaci s novou architekturou rutiny přerušení a odlišným rozhraním technologie Turbo Boost, mohlo znamenat poměrně zajímavé vylepšení výkonnosti netbooků i dalších zařízení, která budou nové řešení Intelu využívat.

Zdroj: XbitLabs

Byl pro vás článek přínosný?