Hlavní navigace

Intel vstříc přetaktování: těšte se na Haswell

14. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před časem se objevila neověřená zpráva, že Intel chce u příští půlgenerace svých procesorů, Ivy Bridge, znovu povolit přetaktování alespoň v omezené míře. Server VR-Zone nyní přichází s další optimistickou novinou. Zatímco u Ivy Bridge bude schopnost overclockingu naroubovaná na možnosti platformy LGA 1155, u které se s taktováním s výjimkou odemčených modelů původně nepočítalo, následující generace označovaná jako Haswell prý nabídne široké možnosti ladění.

Procesory architektury Haswell budou vyráběny 22nm technologií a na trhu se mají objevit v roce 2013. Děličky určující výslednou frekvenci procesoru, integrovaného grafického jádra, operačních pamětí a sběrnic PCIe a DMI se budou nastavovat zvlášť; čipset Lynx Point (ve finále zřejmě řada P8x/H8x) pak dovolí nastavovat základní frekvenci (BCLK) ve velmi jemných krocích.

Zpráva ve spojitosti s čipsetem hovoří také o plně integrovaných obvodech pro regulaci napětí, které zajistí stabilnější napájení a díky tomu předvídatelnější možnosti přetaktování. Zdá se tedy, že část nádobíčka, které dnes osazuje výrobce základní desky, bude zabudováno přímo v čipsetu (a nebo jsem to pochopil úplně špatně).

Vylepšena prý bude i stabilita se dvěma paměťovými moduly na kanál, což nevyhnutelně znamená, že Haswell bude nadále spoléhat na DDR3. Ale to by nemělo být velkým překvapením. Dále se prý počítá s modulárním návrhem čipu, kdy procesor bude moci být složen z libovolného počtu procesorových jader a modulů integrovaného grafického jádra. Ale tak to ostatně je už u Sandy Bridge.

O něco bližší budoucnost

Trochu nelogicky se nyní vrátíme k platformě LGA 2011, která by měla být vydána už letos. Podle následujícího slajdu to vypadá, že zde nakonec budeme moci v omezené míře taktovat i procesory bez odemčeného násobiče (ačkoliv starší zprávy hovořily jinak):

KL24

Stejně, jako by tomu údajně mělo být u Ivy Bridge, bude možné nastavovat BCLK ve velkých krocích – slajd již prozrazuje hodnoty 125 a 167 MHz – a okolo nich jemně dolaďovat; paralelně k tomu bude možné snížit takt PCI Express a DMI. Pro extrémní overclockery by pak mohla být zajímavá možnost vypnout zabudovaný omezovač příkonu.

Zdroj: VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?