Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Intel vydává SSD 760p. Momentálně nejvýhodnější NVMe úložiště na trhu?. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 24. 1. 2018 21:35

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Přesně to, že kdysi byl špička Intel, jsem tam chtěl napsat, jenže jsem si to rozmyslel, protože jsem to nechtěl natahovat. Klíčový je ale to kdysi. Samsung s V-NAND všem ostatním hodně utekl a podtrhl to dobrpou integrací s vlastníma řadičema (Intel jinak teď úplně valstní řadiče nemá - je otázka, jak velký je to handicap, ale minimálně to něco symbolizuje.

    Od SSD 840 Evo, přes SSD 850 Evo byl Samsung jasně vepředu a ostatní se poměřovali s ním, jen to pak podtrhl s příchodem NVMe, kdy jeho M.2 moduly výkonově konkurovaly SSD 750, což byla od serverů odvozená masivní karta PCIe pro enterprise!

    Toto zatím trvá, Samsung má špičkový výkon, asi i dost dobré marže které mu dávají konkurenční výhodu, všichni ostatní ho v podstatě dohánějí, i když to neznamená, že nemůžou za slušnou cenu mít výhodné produkty (Samsung si třeba za NVMe nechá dost zaplatit a rýžuje z toho marže). Ale král je to neoddiskutovatelně a to i v tržním podílu: https://www.cnews.cz/samsung-dominuje-trhu-ssd-v-roce-2015-prodal-polovinu-celkove-kapacity/ (údaje už starší, ale pro ilustraci asi dostatečné).

    Myslím, že na základě toho fakt není jediný závěr než že Samsung je třída sama o sobě a Intel je až jedním z těch ostatních velkých výrobců (Toshiba, Micron/Crucial, z těch dalších). Ono to neznamená, že by byli úplně méněcení, ale to dominantní postavení Samsung v tržním podílu se asi jen tak nerozplyne. Asi jsem tam neměl dávat to "o dost menší značka", protože to asi implikuje ještě větší rozdíl, ale teda TL;DR to, že Intel je jednička v oboru už neplatí. Bylo to míněno ve srovnání se Samsungem, nic jinýho.

    Edit: Optane je pravda, že by mohlo nebo dokonce mělo v Enterprise Intel vrátit na špičku (a na highendu v PC), ale zatím je to v malém objemu a na samém začátku. Dneska i v tom enterprise, serverech asi ten Samsung v prodejích výrazně vede.