Hlavní navigace

Intel vyvinul nový formát SSD: „pravítka“ dovolí použít PCIe 5.0 ×8 a až 50W TDP

13. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před pár lety se svět SSD výrazně změnil, když spolu s technologií NVMe a úložišti připojenými přes PCI Express místo rozhraní SATA přišel formát modulu M.2. Ten se pomalu stává standardem pro spotřebitelská SSD, nicméně jeho omezená velikost má nevýhodu pro vysokokapacitní disky – verze M.2 tak často mívá ve stejné řadě nižší maximální kapacitu. Pro vyřešení tohoto problému přišel nyní Intel se speciálním typem modulu, který by se používal v serverech. Firma mu říká formát „Ruler“, čímž se myslí pravítko (ale slovní hříčka s významem „vládce“ asi také není nevítaná). Tyto moduly jsou totiž tak úzké a dlouhé, až skutečně pravítko připomínají.

Formát Ruler je podobný výrazně prodlouženému modulu M.2. Na konci má podobný, avšak ne přímo kompatibilní konektor, PCB s čipy je kvůli pevnosti schováno do kovového pouzdra. Na rozdíl od formátu M.2 se totiž nepočítá s upevněním k desce, které je praktické pro PC nebo notebook. Pravítka se místo toho budou montovat mimo prostor desky. Rozměr by měl být 32,535 cm × 3,86 cm.

Konektor SSD typu "Ruler" (Zdroj: PC Perspective) Konektor SSD typu "Ruler" (Zdroj: PC Perspective)

Elektrické rozhraní používá konektor označený SFF-TA-1002, který má proti M.2 o pár pinů navíc, ale stejný princip. SSD se bude připojovat rovněž přes PCI Express, ale specifikace už je předem připravená na elektrické požadavky PCI Expressu 4.0 a dokonce údajně i připravované generace 5.0. Počet linek je buď ×4, nebo s dále rozšířeným počtem pinů ×8 (což by mělo být kompatibilní s ×4 konektory). Spolu s novými generacemi PCIe by tak toto rozhraní eventuálně dosáhlo zrychlení na dvojnásobek až osminásobek propustnosti proti dnešnímu PCIe 3.0×4.

Schéma formátu SSD "Ruler" Schéma formátu SSD "Ruler"

Piny navíc pak dovolují vyvést na pouzdro SSD indikační LED a možnost externího záložního napájení, kdy se při výpadku moduly napájejí z baterie nebo sady kondenzátorů nacházejících se mimo samotné SSD. Podporován bude také SMBus pro správu.

Konektor by měl umožňovat připojení s rozhraním PCI Express ×4 i ×8 Konektor by měl umožňovat připojení s rozhraním PCI Express ×4 i ×8

Formát pravítka má být také uzpůsoben pro snazší chlazení. Počítá totiž jen s jedním PCB a čipy po obou stranách budou moci být ochlazovány kontaktem s kovovým pouzdrem a průtokem vzduchu skrz šasi. Naproti tomu u současně používaných disků s rozhraním U.2 a 2,5" pouzdrem se musí používat více PCB ve vrstvách a chlazení vnitřních čipů je proto neoptimální. Disky se budou napájet 12V větví zdroje a nejvýkonnější údajně mohou mít spotřebu až 50 W, takže chlazení bude důležité.

MMF24

Petabajt prostoru v 1U serveru

Intel počítá na jednom modulu s 36 až 42 čipy NAND Flash – respektive pouzdry, v nichž obvykle může být čipů vícero (Samsung například nyní přišel se „šváby“ o 32 čipech, kde má jeden kapacitu 4 TB). Smyslem těchto pravítkových SSD je dostat co nejvíce kapacity do blade serverů s výškou 1U. Rulery mají šířku akorát tak, aby se daly vertikálně zasouvat jeden vedle druhého do přední strany rackové skříně (což také poskytuje snadný přístup, včetně viditelných indikačních LED a výklopného držátka pro vytažení). V demonstračním systému bylo takto do čela serveru zasunuto 32 SSD ve formátu Ruler. Intel chce v příštím roce nabízet Ruler SSD s kapacitou 32 TB, což by celkově dovolilo mít v 1U serveru 1 PB (petabajt) kapacity.

intel-ruler-ssd-07Standard je zatím ve schvalování, ale už s ním údajně počítá Dell, HP a Lenovo a Samsung. Někteří partneři také prý přemýšlí o využití těchto modulů pro jiné periférie s rozhraním PCI Express než disky. Teoreticky by se tedy takto mohly začít vyrábět akcelerátory jako FPGA a GPU nebo jiné ASICy, kde ale asi nebude chladicí schopnost dostatečná pro vyšší výkony.