Hlavní navigace

Intel X58 v podání Gigabyte

21. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Gigabyte není prvním výrobcem, kdo ukázal světu motherboard pro procesory architektury Nehalem – předběhl ho Asus, jehož P6T Deluxe viděli evropští novináři (včetně mě) v úterý v Berlíně. Na kompletní reportáž z celé akce se můžete těšit příští týden. Teď už se ale pojďme podívat, jaký je nový high-end v provedení Gigabyte.

Zdá se, že Gigabyte měl naspěch, aby po vzoru Asusu také něco ukázal novinářům. Deska na obrázku je označena jako GA-X58-EXTREME, ve skutečnosti je ale někde na půli cesty mezi verzemi DS4 a Extreme. Ty budou zřejmě používat stejné PCB, ale osazení některých komponent bude odlišné. Mimochodem, tato deska je „dummy sample“, tedy nefunkční vzorek. (Což mi připomíná, že Asus P6T Deluxe jsme v Berlíně také neviděli v akci…)


Patice pro procesor je LGA1366, zasadíte do ní procesory Core i7 s jádrem Bloomfield. Jelikož tyto procesory mají integrovaný tříkanálový řadič pamětí, na desce je celkem šest slotů pro DDR3. U high-endové desky nesmí chybět podpora multi-GPU technologie. Gigabyte nepoužil můstek nForce 200 od Nvidie, zprovozníte zde tedy pouze CrossFire. Na desce jsou čtyři PCI Express sloty plné délky; pouze ty modré ale mají zapojených všech 16 linek. Jakmile osadíte jakékoliv zařízení do jednoho z oranžových PEG slotů, rozložení linek se přeuspořádá a všechny čtyři sloty budou mít aktivních pouze osm linek.

GA-X58-Extreme se bude pyšnit dvanáctifázovým napájením pro procesor, GA-X58-DS4 bude mít fází pouze šest. Systém chlazení, který je na vyfoceném prototypu osazen, bude zřejmě náležet verzi Extreme, soudě podle přípojek na vodní chlazení. Se SATA porty se ale ještě bude hýbat, Gigabyte slíbilo, že všech šest bude umístěno „na plocho“, což je lepší pro uspořádání kabelů ve skříni.

Gigabyte se netají tím, že GA-X58-Extreme je určena pro přetaktování na vážnější úrovni – tedy do segmentu, kde je hardware zároveň sportovním náčiním. Soupeřit tak bude s deskami Asus ze série Republic of Gamers. Zde zákazníci ocení, že přímo na desce jsou tlačítka Power a Reset. Pohodlné zlikvidování nastavení BIOSu tlačítkem na zadním panelu pak uvítá i běžný overclocker a potěší i dvouciferný diagnostický displej a další diody pro diagnostiku RAM.

CS24

Na zadním panelu zůstal také port PS/2 pro připojení myši, ačkoliv se v dnešní době už prakticky nepoužívá a ze základních desek pomalu mizí. Prý jej výrobce osadil na žádost overclockerů, kteří chtěli mít možnost úplně deaktivovat USB. Podřízeno přetaktování je prý více novinek, které ale Gigabyte zatím drží pod pokličkou.

Zdroj: TweakTown

Autor článku