Hlavní navigace

Intel Z68 ve formátu mATX od Gigabyte

9. 5. 2011

Sdílet

 Autor: Redakce

Gigabyte oblékl čipset Intel Z68, nejmladší a nejšikovnější z rodiny Cougar Point, do těsného microATX kabátku. Deska, jejíž celé označení zní GA-Z68MX-UD2H-B3, nabídne například pozice pro grafické karty ve SLI či CrossFire a celkem čtyři porty USB 3.0.

Deska podporuje procesory rodiny Sandy Bridge (do patice s 1155 piny), které budou krmeny napájecí kaskádou s 6+1 fázemi. K PCI Express řadiči v procesoru jsou připojeny první a čtvrtý PCIe slot; pokud spodní necháte volný, první má k dispozici plných 16 linek, v opačném případě se linky rozdělí na dvakrát osm. Podporováno je SLI s kartami Nvidia GeForce i CrossFire s Radeony od AMD. Prostřední dva sloty jsou připojeny k čipu Z68 a přestože do třetího se fyzicky vejde i grafická karta, reálně má připojené jen čtyři linky.

Dokladem bohaté výbavy budiž zadní panel. Najdeme zde hned čtyři výstupy integrovaného grafického jádra, kterým je vybaven každý procesor pro LGA 1155 (VGA, DVI, HDMI i DisplayPort), čtyři konektory USB 2.0 a dva USB 3.0, eSATA port, konektor Ethernetu a výstupy zvukového kodeku Realtek ALC889.

Z68 samozřejmě USB 3.0 nepodporuje nativně, konektivitu nového rozhraní zajišťuje dvouportový řadič od firmy Etron. Tyto najdete na desce rovnou dva: druhý má pouze vyvedené piny na desce, takže jej můžete připojit k portům na přední straně skříně. Na desce dále najdete čtyři headery pro USB 2.0 (tedy pro osm portů), formou pinů je vyveden dokonce i sériový port. Pro připojení pevných disků a mechanik poslouží celkem sedm SATA konektorů, z toho tři zvládají rychlost 3 Gb/s a zbylé čtyři 6 Gb/s.

KL24

České obchody desku zatím v nabídce nemají. Server VR-Zone ale Gigabyte GA-Z68MX-UD2H našel v e-shopech italských, kde se cena pohybuje okolo 140 euro, tedy necelých 3400 Kč. Cena poměrně vysoká, ovšem srovnatelná s modelem Z68 Pro3-M od Asrocku, což je mezi výrobci desek přeci jen o něco méně zvučné jméno než Gigabyte.

Zdroj: VR-Zone