Hlavní navigace

Intel zachová sockety a pouzdra LGA minimálně po rok 2015 a CPU Skylake

25. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V listopadu způsobily pozdvižení zprávy, že by Intel mohl opustit koncepci vyměnitelných procesorů a po Haswellu už CPU pouze napevno pájet na desku. Nebylo by je tedy již možné vyměnit ani upgradovat, a navíc by se zmenšily možnosti výběru při stavbě počítače na míru. Intel sice zvěsti popíral, nicméně pokud jste se přesto nezbavili obav z takového vývoje, máme pro vás dobrou zprávu. Sockety typu LGA prý firma plánuje používat minimálně ještě u budoucí architektury Skylake.

Intel sice dohady o smrti patic a vyměnitelných procesorů po několika dnech oficiálně odmítl, jistotu tím však tak docela neobnovil. V prohlášení se totiž zdržel konkrétnějších informací a zejména vše zkombinoval se slovním spojením „v dohledné době“. To samozřejmě ponechávalo dveře otevřené k spekulacím, zda by sockety a volně prodávaná CPU nemohla přece jen po Broadwellu potkat pohroma.

Nyní ovšem z Tchaj-wanu (domova velké části výrobců základních desek) prosákly zprávy, že Intel s paticemi stále počítá – měly by zůstat u většiny produkovaných procesorů ještě v roku 2015, a to včetně procesorů architektury Skylake, která tou dobou bude mířit na trh. O věci informoval server DigiTimes.

Procesor pro socket LGA 1155

Informace prý pocházejí z roadmap, které Intel těmto výrobcům představil. Pouzdra typu LGA, instalovaná do socketů, mají pokrývat drtivou většinu trhu; dodávat se v této podobě má až 95 % všech CPU (zde však asi byly míněny pouze čipy pro desktop). Nejdůležitější ovšem je, že instalaci do socketů zachová i architektura plánovaná na rok 2015, 14nm „tock“ Skylake (už to ale asi nebude socket LGA 1150, protože mezitím se asi přejde na paměti DDR4). Tato architektura přijde po 14nm „ticku“ Broadwell, který vychází z Haswellu a uveden bude příští rok.

Intel Core i5-3570K

DigiTimes nicméně zmiňuje, že zatímco Haswell a Skylake budou používat patice a provedení LGA, Broadwell ležící mezi nimi by nemusel. Tyto 14nm čipy údajně mají dostat pouzdro BGA pájené na desku. Z podání DigiTimes bohužel není jasné, zda to platí výhradně, či pouze pro lowendové čipy (jak je tomu dnes například u Atomů). Ve hře je tak stále scénář, že architekturu Broadwell Intel soustředí na čipy notebookové a jim podobné, a klasický desktop s procesory do socketu bude celé dva roky pokrývat jen Haswellem. Na architektuře Broadwell by například mohl vydat toliko čtyřjádrové varianty, zatímco dvoujádra by byla typu BGA. Ani to by ovšem nebyla žádná tragédie. Dvoujádrové Haswelly se totiž mají i tak objevit až v závěru tohoto roku, takže Intel možná usoudil, že nemá cenu je hned nahrazovat.

 

KL24

Další možností je, že BGA se u Broadwellu bude týkat právě jen absolutního lowendu a zbytek sortimentu neovlivní. Taková situace již dnes vlastně částečně nastala – existuje totiž poměrně dost modelů lowendových základních desek s Celerony 847, což jsou procesory v provedení BGA, přiletované na PCB.

Zdroj: DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?