Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Intel zařízl grafiky Arc A770 Limited Edition. Výjimečně levná 16GB karta končí?. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 25. 6. 2023 12:28

    Jim_Keller

    Intel pro Battlemage a Celestial objednal u TSMC větší výrobní kapacity než pro Alchemist. Takže je jasné že těch 50% Radeonů určitě pokoří, protože má nasmlouváno ohromné množství do OEM. Možná i AMD překoná, protože dodává low-end a mid-range, kterých se prodávají největší kvanta na rozdíl od hi-endu.
    Mimochodem Battlemage je 4nm a Celestial 3nm, takže téměř top výrobní procesy.

    TSMC has reportedly won some very large production orders from Intel. The orders are not only for the next-generation Battlemage graphics processing units, but also for the follow-up Celestial architecture GPUs.
    https://www.tomshardware.com/news/intel-battlemage-celestial-gpus-tsmc-report

    Pomatenej fanatik by se měl bát.
    Normální AMD fanoušek by se měl radovat, protože AMD bude muset grafiky slevnit. Bohužel na světě je mnohem víc pomatených fanatiků, než normálních lidí.


    ALU =~ IPC.

    Když napíšeš v C/C++ program co sčítá 8 int64_t čísel, kolik bude potřebovat taktů na zpracování AMD Bulldozer FX se 2xALU a kolik taktů potřebuje Cortex X4 co má 8xALU?
    Možná se budeš divit, ale FX na to bude potřebovat 4 takty zatímco X4 to zvládne na 1 takt. Klidně se mi svěř jak by mohl FX na dvou výpočetních jednotkách provést 8 sčítání za takt. Ani inženýři v AMD na to nepřišli když se podíváš na to příšerné IPC které dosahuje FX.

    Mimochodem levná miniaturní deska Orange Pi 5, má 3x větší IPC než FX a dává naprdel 8-jádrovému FX s TDP 220W jak v ST, tak i v MT výkonu. Přitom to jede krmené z 5V USB-C a žere to ve full loadu 8W :D
    https://browser.geekbench.com/processors/amd-fx-9590
    https://browser.geekbench.com/v6/cpu/472300

    A má to NPU jednotku pro AI výpočty o čemž si PCčkáři můžou nechat zdát vlhké sny :D