Hlavní navigace

Konec Core i5+ a i7+. Intel ruší procesory s přibalenými moduly Optane, nebyl zájem

17. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud sledujete hardwarový vývoj, tak asi víte, že Intel prodává moduly Optane Memory. To jsou malá SSD založená na pokročilé nevolatilní paměti 3D XPoint, určená pro tvorbu hybridních úložišť, kde jejich 16GB či 32GB kapacita hraje roli cache pro často používaná data. Co už vám ale možná ušlo, byla iniciativa Intelu, kdy tuto technologii přibaloval ke svým procesorům a prodával ji jako „Core i5+“, „Core i7+“ nebo „Core i9+“. Toto značení asi bylo trochu matoucí, protože „plus“ procesory byly úplně stejný jako ty standardní a rozdíl byl jenom v tom, že jste si připlatili za modul Optane Memory v krabičce. Každopádně se zdá, že se tato inovace neuchytila. Tyto „i7+“ atd se nyní přestanou prodávat a z trhu bundly s Optane Memory zmizí.  

Procesory Core i7+ a i5+ už nekoupíte

Pro pořádek: tuto novinku Intel oznámil loni na začátku dubna spolu s vydáním rozšířeného portfolia procesorů Coffee Lake. Nyní se ovšem v dokumentaci těchto produktů objevilo, že je Intel ruší. Důvodem je, že po nich byla malá poptávka. Jejich odchod nebude překotný, objednávat tyto balíčky bude možné až do 30. září (a poslední objednávky budou expedovány 27. prosince). Nicméně toto asi znamená, že už nebude vytvořena stejná sada bundlů s novějšími procesory řady 9000.

Tato loga označují počítače, v nichž je klasické CPU Intelu a zároveň je instalováno úložiště (respektive cachovací modul pro úložiště) Optane Memory. Plus neznamená odlišný model CPU

Nevím, jak velký zájem by mezi vámi o přibalené moduly Optane Memory byl. Momentálně nejsou cenově příliš výhodné, prostředky je asi lepší investovat přímo do standardního SSD. Dost možná proto tato balení ani české obchody moc nenabízely. Neplatí to absolutně, momentálně je vyhledávače cen tu a tam naleznou, ale jsou to ojedinělé nabídky.

V této kombinaci se dalo koupit Core i5-8400, Core i5-8500 a také Core i5-8700 (respektive Core i7+8700 a tak dále…). Ve všech případech byl v balení 16GB modul Optane Memory, sady s 32GB nebo s pokročilejším 64GB Optane Memory M10 patrně nebyly. Core i9+ zřejmě existovalo jenom v noteboocích, kde šlo o kombinaci s Core i9-8950HK.

KL24

Takto Intel na svém webu inzeroval balení Core i7-8700 s 16GB modulem. Všimněte si změny označení CPU na i7+8700

Jak velký je zájem o moduly Optane Memory v samostatné podobě, nevíme, u nich ale žádné zprávy o rušení nekolují. Intel jimi pravděpodobně chce podpořit výrobu paměti 3D XPoint, která se jinak používá jen v enterprise a highendových SSD, jejichž objemy prodeje jsou relativně omezené. Podle některých informací nebyl Micron úplně spokojený s objemem výroby, kterou u něj Intel objednával (linky byly příliš málo vytížené), ovšem těžko říct, zda to znamenalo, že zájem o produkty Optane celkově zaostává za očekáváními. Micron také stále žádné vlastní produkty s pamětí 3D XPoint nevydal, pročež také nejsou moc jasné důvody.

V OEM počítačích Optane Memory zakořenilo

Nezávisle na tomto zrušení samostatných balení Optane Memory s desktopovýcmi procesory se ale asi tyto cachovací moduly stále budou objevovat v hotových počítačích a noteboocích. U velkých výrobců PC se totiž Intelu evidentně zakázky pro tuto technologii nalézt podařilo. Je samozřejmě možné, že i zde nakonec hybridné cachování zapadne ve prospěch homogenního SSD úložiště, ale minimálně v současné generaci notebooků je Optane Memory docela často v nabídce. U těch by tedy asi loga procesorů s pluskem mohla zůstat.

Byl pro vás článek přínosný?