Hlavní navigace

Inteligentní přívěsek Tile vám pomůže najít klíče nebo peněženku pomocí iPhonu

29. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když někde ztratíte nebo zapomenete iPhone, pro jeho lokalizaci je připravena aplikace Find my iPhone, která ukáže jeho polohu na mapě. Ztratíte-li Mac, použijete Find my Mac. Horší to ale bude v případě offline předmětů jako je peněženka nebo klíče, nic jako Find my Wallet neexistuje. Alespoň z části by však tento nedostatek mohla nahradit pomůcka Tile.

Jedná se o chytrý kus plastu, který v sobě má zabudovaný čip pro komunikaci prostřednictvím Bluetooth. Když jej spárujete s iPhonem, ten je schopný určit jeho přibližnou polohu, či směr odkud signál vychází. To se bude hodit třeba při zmíněném hledání klíčů, které mohou být kdekoliv v bytě. A protože má přívěsek zabudovaný i reproduktor, může na vás začít pískat stejně, jako to umí Find my iPhone.

Výrobce doufá, že si Tile zakoupí dostatečné množství uživatelů, kteří by vytvořili dostatečně hustou síť, jež by mohla sloužit i pro hledání ztracených předmětů. Tile samozřejmě nemá ani GPS čip ani 3G modul jako pokročilé trackery, které umožňují přesné určení polohy na mapě. Pokud byste tedy nahlásili ztrátu konkrétního přívěsku, mohl by být lokalizován pomocí dalších uživatelů, kteří by jej zrovna měli v dosahu. Získali byste tak alespoň přibližně jeho polohu. Dokážu si to představit třeba v případě ukradeného kola.

Tile využívá ke komunikaci Bluetooth 4 a je tedy kompatibilní s iPhony 4S a 5, iPadem mini, iPadem 3 a 4 a iPodem Touch páté generace. Přívěsek se nebude dobíjet a vestavěnou baterku ani nevyměníte. Po roce vám zkrátka nahlásí aplikace v telefonu jeho nutnou výměnu a bude nutné zakoupit další Tile. Výrobce vám alespoň pošle obálku na vybitý přívěsek, které prý bude recyklovat.

Předobjednávka je možná již nyní za cenu 24,95 USD, která se snižuje, pokud objednáte více kusů. Za poštovné do ČR zaplatíte 14 USD. První přívěsky by měly dorazit k uživatelům na přelomu roku. Podle oficiálního webu Tile si přívěsek v současné době předobjednalo téměř 50 000 uživatelů. Předobjednávky zároveň slouží pro pokrytí nákladů na hromadnou výrobu, do teď bylo vybráno 2,7 mil. dolarů.

KL24

Za projektem stojí dvojice Mike Farley a Nick Evans, kteří již s podobnými pomůckami mají zkušenosti. V minulosti ukázali hipKey, který fungoval na podobném principu s tím rozdílem, že se dal nabíjet a rozhodně nevypadal tak elegantně jako Tile. Nálepka StickNFind pak stojí 50 USD.

 

Byl pro vás článek přínosný?