Hlavní navigace

Intelu se ve druhém čtvrtletí propad příjmů téměř vyhnul – zatím

18. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když minulý týden AMD upozornilo, že firmě v uplynulém čtvrtletí značně poklesly příjmy, vyvstala hned otázka, zda se obdobně nepovede i Intelu. Pokud by za špatnými prodeji totiž stála světová ekonomická situace, mohly by výpadky v tržbách zasáhnout i procesorovou jedničku. Intel mezitím oznámil své hospodářské výsledky, a tak máme odpověď k dispozici.

Ani polovodičový obr Intel si nevedl zcela podle svých představ. Na předpokládanou hodnotu tržeb ovšem nedosáhl jen s velmi těsným rozdílem. Obrat za druhé čtvrtletí činil 13,5 miliardy USD, což představuje jen drobný skluz, očekávané číslo totiž bylo 13,6 miliardy. Vzhledem k tomu, jak se „dařilo“ AMD, si tedy Intel může pogratulovat. Větší problémy se mu očividně zatím vyhnuly.

Společnosti klesla proti minulému čtvrtletí hrubá marže (z 64 % na 63,4 %), avšak čistý zisk se zvedl z 2,7 miliardy na 2,8 miliardy USD. Přepočteno na jednu akcii to znamenalo nárůst o jeden cent (0,54 USD oproti 0,53 v předchozím kvartále). I již zmíněný obrat koneckonců proti předchozímu čtvrtletí (tehdy to bylo 12,9 miliardy) narostl, což ovšem odpovídá očekáváním a plánu firmy.

Procesory Intel

Intel ovšem zároveň varuje, že v dalším čtvrtletí se již pokles prodejů dotkne i jeho, a to kvůli „obtížné makroekonomické situaci“. Obrat v třetím čtvrtletí firma očekává v rozmezí 13,8 až 14,8 miliardy USD a hrubá marže klesne na 63 %. Tento vývoj zřejmě potrvá, protože Intel snížil odhad svého celoročního obratu. Oproti roku 2011 počítá s nárůstem o 3 až 5 %, zatímco dříve očekával „vysoký jednociferný“ růst (což si asi můžeme přeložit jako 7 až 9 %). Obrat za rok 2011 činil 43,6 miliardy USD. To znamená, že letošek může Intelu vyjít o více než 2 miliardy hůře, než původně očekával…

Z toho osobně usuzuji, že za propadem u AMD nakonec přece jen stojí ekonomické faktory. K stejným závěrům ukazují i zvěsti o tom, že s poklesem tržeb v červnu se potýkali také výrobci základních desek; klesají i prodeje počítačů a notebooků. Vedle přetrvávající dluhové krize v Evropě brzdí poptávku také zpomalování růstu Čínské ekonomiky. Ta je totiž závislá na exportu, a tak se nízká poptávka na západě nakonec projeví i zde.

 

I tak se však zdá, že konkurenční pozice Intelu je mnohem silnější než v případě AMD. Pro fakt, že AMD byla nepříznivým stavem světové ekonomiky zasažena více a dříve než Intel, ovšem může existovat alespoň částečné vysvětlení. Spočívá v tom, že hospodaření Intelu v poslední době bylo velmi silné, poměrně často přinášelo rekordní zisky či příjmy. Z tohoto důvodu si tedy firma mohla dovolit publikovat spíše konzervativnější očekávání. Ta totiž beztak udávala vysoký zisk, a jejich překonání jistě nebylo ničím negativním. To by znamenalo, že nebýt krize, byly by tržby Intelu ještě vyšší, než již zmiňovaný plán 13,6 miliardy USD – faktické škody tedy mohou být vyšší, než se zdá.

Oproti tomu AMD má dlouhodobě malé či nízké zisky a jeho obrat představuje zhruba desetinu obratu Intelu. Při odhadech je tak možná (připomínám, že jde toliko o mou domněnku) tlačeno k poněkud optimističtějším hodnotám. Lépe řečeno, ponechává si menší rezervu pro pohlcení nepředvídaných výpadků. Negativními předpověďmi by totiž mohlo podkopávat křehkou důvěru ve stav společnosti. Pokud však takový výpadek skutečně přijde, jsou špatné zprávy o to výraznější.

CS24

Logo společnosti Intel

Zdroje: Intel