Hlavní navigace

Internet Explorer 8: seznámení s novinkami od jeho tvůrců

27. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ať chceme nebo ne, Internet Explorer je jedním z nejpoužívanějších, nejoblíbenějších, ale i nejdiskutovanějších webových prohlížečů současnosti. Zatímco v případě verze 6 vývoj na několik let ustrnul, od sedmičky to vypadá, že Microsoft nenechává obliba jiných prohlížečů chladným, a tak se snaží vylepšovat, jak jen může. Novinky v Internet Exploreru 8 přijeli do Prahy představit přímo lidé z vývojového týmu tohoto prohlížeče.

Seznam vylepšení, na která se mohou uživatelé Internet Exploreru 8 těšit, je možné jednoduše rozdělit do tří skupin:

  • Rychlost a efektivita práce
  • Více nástrojů pro práci se stránkou
  • Bezpečnost

Některé z novinek se projeví již při instalaci prohlížeče. Po prvním spuštění nabídne aktivaci funkce, která doporučuje stránky podobné těm, které si prohlížíte. Pamatujete na Me.dium, které nabízelo něco podobného? Bude propojeno i do IE8. Samozřejmostí je nastavení výchozího vyhledavače a dalších funkcí, které zmíním podrobněji v následujícím textu.

Rychlost a efektivita v novém Internet Exploreru 8

Rychlost a efektivita

Internet Exploreru je často vytýkána pomalost, a to jak při načítání stránek, tak při jeho startu nebo otevírání nových panelů. Toto je jedním z hlavních úkolů, které chtějí vývojáři ve finální verzi Internet Exploreru 8 vyřešit. Na verzi Beta 2, kterou mám k dispozici na testování, je znát, že zde došlo k určitému zlepšení v tomto směru, ve finále by to mělo být dle slov zástupců ještě lepší.

Internet Explorer 8 přichází s vylepšenou podporou JavaScriptu, což zrychlí práci s webovými stránkami využívajícími AJAXové prvky. Změny se dočkala i práce s pamětí, kterou by IE8 měl po sobě lépe uklízet.

Jednodušší navigace

Řádek s adresou stránky a především nabídka, kterou zde lze zobrazit, nabízí snadnější cestu k hledanému webu. Podobně jako ve Firefoxu 3 už nemusíte zadávat pouze text z URL adresy, ale prohlížeč vyhledá v historii vše, co odpovídá zadávanému textu - tedy kromě adresy (tu již prohledává kompletně, nikoli jen doménu) i název stránky. IE8 hledá v historii, oblíbených položkách a RSS zdrojích. Snad nejlepší představu si uděláte z obrázku:

Všimněte si, že Internet Explorer 8 umožňuje mazat jednotlivé položky, které se zde objeví. Jde o jednoduchou, ale velmi užitečnou funkci, která vám umožní smazat stopy po návštěvě některých webů.

Co chcete dělat?

Nová výchozí stránka zobrazená při otevření panelu nabízí seznam nejčastějších činností: otevření zavřených stránek, spuštění privátního režimu, použití akcelerátorů (viz dále), nebo nabídku doporučených webů.

Oblíbené položky

V panelu nástrojů si všimněte nového tlačítka, které okamžitě přidá aktuálně zobrazenou stránku mezi oblíbené weby vytažené na lištu prohlížeče.

Seskupování panelů

Pokud vím, tak žádný z ostatních prohlížečů v aktuálních verzích nenabízí seskupování panelů s otevřenými stránkami. Internet Explorer 8 dovede všechny panely, které spolu nějak souvisí, podbarvit a seskupit. V praxi taková skupina vznikne, pokud například odkazem z jedné stránky otevřete nové okno. Seskupené panely pak můžete naráz zavřít.

Seskupení panelů si prohlížeč pamatuje i po jejich opětovném otevření, kterého docílíte funkcí v kontextové nabídce.

Vylepšené hledání na stránce

Podobně jako Firefox teď IE8 bude po stisku Ctrl-F zobrazovat panel pro zadání hledaného výrazu a automaticky bude skákat po nejbližších slovech vyhovujících vašemu zadání. Navíc ale podbarví všechny další výrazy na stránce, které hledanému výrazu odpovídají.

„Správná" funkce Zpět a Vpřed?

Problémem webů, které využívají moderní technologie a webové prvky, jako třeba AJAX, je skutečnost, že vše funguje v rámci jediné stránky. Takže v momentě, kdy uživatel klepne na tlačítko Zpět nebo Vpřed, zobrazí se mu jiný web, namísto toho, aby se dostal zpět v rámci aktuálně otevřené webové aplikace. IE8 by tento problém měl řešit tak, že vývojářům nabídne potřebné funkce splňující standard HTML 5 pro zachytávání AJAXových událostí. Hlavní břemeno práce tedy bude na vývojářích webů.

Více nástrojů pro práci se stránkou

Více nástrojů pro práci se stránkou

Změny a vylepšení v Internet Exploreru se samozřejmě netýkají jen toho, jak se dostanete na konkrétní webovou stránku, ale i způsobu práce s ní. Čekají vás akcelerátory, webové výstřižky, vizuální hledání a další.

Akcelerátory

Tento prvek je v Internet Exploreru úplnou novinkou. Do jisté míry připomíná rychlý panel nástrojů, který se objeví v dokumentech MS Office 2008 ihned, jakmile označíte nějakou část textu. Také v Internet Exploreru 8 se po označení části textu objeví ikonka akcelerátorů. Stačí na ni klepnout a uvidíte, co vše vám tento život ulehčující prvek nabídne.

Akcelerátory lze do prostředí prohlížeče instalovat stejně jako vyhledávací služby. Výchozí nabídka akcelerátorů zahrnuje:

  • blogování na Windows Live Spaces;
  • hledání vencyklopedii Encarta;
  • odeslání e-mailu pomocí služby Live Mail;
  • hledání na mapě (Live Maps);
  • hledání ve vyhledávači (Live Search);
  • překladové služby (Windows Live Translator, čeština mu bohužel na rozdíl od Google zatím chybí).

V praxi to tedy funguje tak, že například označíte nějakou adresu v textu, klepnete na ikonku akcelerátoru a kurzor necháte na řádku Map with Live Maps. V plovoucím okně se pak zobrazí pohled na mapu s hledaným místem, po klepnutí na ni se otevře nová stránka s mapou.

Podle vyjádření českých zástupců Microsoftu bude lokalizovanou verzi Internet Exploreru možné doplnit o akcelerátory služeb, na které jsou zvyklí čeští uživatelé.

Webové výstřižky

Nová funkce v originále nazvaná jako Web Slices umožní označit část stránky, přidat si ji mezi oblíbené položky a později sledovat, jak se informace ve sledovaném úseku mění. V praxi to nejlépe využijete při sledování ceny nebo dostupnosti nějakého produktu v elektronickém obchodu. Produkt si umístíte mezi výstřižky a později si klepnutím do lišty prohlížeče zobrazíte panel s informací o produktu. Není tedy třeba načítat celou webovou stránku.

Tato technologie samozřejmě opět vyžaduje zásahy od tvůrců webů. Pokud daná stránka bude nějaké výstřižky nabízet, Internet Explorer 8 vám to dá najevo zelenou ikonkou.

Vizuální nápověda k vyhledávání

Podobně jako byla rozšířena nabídka s prohledáváním adres navštívených stránek, dočkal se vylepšení i panel pro vyhledávání. A opět půjde o vylepšení, které vyžaduje podporu na straně webu, resp. vyhledávače, který poskytl svůj doplněk pro IE8. Při instalaci poskytovatele vyhledávání se objeví nová volba umožňující zapnout vizuální doporučení.

Tuto funkci lze použít jak pro běžné vyhledávače, tak třeba pro encyklopedie nebo elektronické obchody, kde lze do nabídky vtlačit i obrázky produktů, které obchod nabízí ve svém katalogu. Na obrázku vidíte ukázku z Amazonu.

Doporučené stránky

Pokud to Internet Exploreru 8 dovolíte, bude sledovat a vyhodnocovat, jaké weby navštěvujete nejčastěji, a tedy o co se zřejmě zajímáte. Po klepnutí na tlačítko Suggested Sites v liště prohlížeče se vám pak zobrazí odkazy na další stránky, které jsou nejvíce podobné vámi zvolené. Tuto funkci je nicméně možné jednoduše vypnout v nabídce Nástroje.

Bezpečnost práce s Internet Explorerem 8

Bezpečnost práce s Internet Explorerem 8

Bezpečnost je dnes jedním z nejdůležitějších prvků, které je třeba při vývoji jakékoli aplikace řešit. V případě webového prohlížeče to platí dvojnásob. Na uživatele čekají útočníci lačnící po údajích k jeho bankovnímu účtu a různých dalších informacích. Microsoft sice v IE7 udělal dost práce v porovnání s předchozí verzí prohlížeče, ale vždy se najde prostor k vylepšení.

Privátní režim

Speciální režim práce, v originále nazvaný InPrivate Browsing, nabízí bezpečné procházení stránek nejen z hlediska zabezpečení před útokem z internetu, ale především v tom, že po sobě nezanechává stopy v počítači. V tomto režimu totiž nejsou ukládána hesla, historie, dočasné soubory, cookies ani nic podobného, na základě čeho by šlo jednoduše zjistit, které stránky jste si prohlíželi. Myslím, že každý z vás najde během okamžiku X případů, kdy by něco podobného využil.

Privátní režim spouštíte pomocí nabídky Bezpečnost (Safety) a je indikován ikonkou v adresním řádku prohlížeče. Otevírá se samozřejmě v novém okně prohlížeče. Mezi prohlížeči však nejde o naprostou novinku, nabízí ji mimo jiných i Safari.

V tomto režimu se objevuje také další nová funkce Internet Exploreru 8. Pokud si prohlížíte weby v privátním režimu, pak uvidíte ve stavovém řádku prohlížeče ikonku InPrivate Blocking. Poklepáním na ni spustíte jednoduchého správce, ve kterém lze místo automatického blokování informací nastavit jejich zabezpečení ručně. Pro některé weby tak budete moci povolit například ukládání cookies.

SmartScreen Filter - lepší ochrana před phishingem

Phishing, aneb podvodné získávání údajů, je stále větším strašákem. Internet Explorer 8 samozřejmě zachovává antiphishingový filtr z předchozí verze, ale vylepšuje jej o tzv. SmartScreen filter. Ten k odhalení phishingu využívá sdílenou databázi, do které uživatelé odesílají údaje o podezřelých formulářích na webu. Údaje jsou posílány v šifrované podobě a bez vyplněných dat.

Internet Explorer 8 nabídne také lepší ochranu přes XSS - skriptováním napříč weby. Funkce využívající heuristiku dovede takové pokusy na webu odhalit a zablokuje škodlivý skript. Zbytek stránky přitom zůstane plně funkční, takže uživatel zůstane ochráněn, aniž by to nějak negativně pocítil.

Mazání historie

Jedním z drobných vylepšení v Internet Exploreru 8 je také zachování údajů z některých webů při mazání historie, dat z formulářů nebo dočasných souborů. To probíhá stejně jako v IE7, jediným rozdílem je volba zajišťující, že nebudou smazána ta data, která patří k webům uloženým mezi vašimi oblíbenými.

Izolace panelů

Určitě se vám stalo, že Internet Explorer při prohlížení některé stránky havaroval. Něco takového asi nikdo dopředu nevyloučí, přesto vývojáři IE8 přišli s jedním zlepšovákem. Tím je oddělení panelů se stránkami tak, aby v případě pádu jednoho z nich nebylo nutné zavírat celý prohlížeč.

Obnovení po pádu

V souvislosti s výše uvedeným bude Internet Explorer 8 nabízet obnovení stránek po jejich pádu. Co je však ještě důležitější, k obnově dojde včetně dat, která byla před pádem vyplněna ve formulářích na stránce. Pokud by vám tedy prohlížeč (resp. jeden z jeho panelů) spadl v době, kdy budete mít rozepsaný nějaký článek nebo e-mail ve webovém rozhraní, pak by se po obnově stránky měl text znovu ukázat.

Podle informací, které mám k dispozici, bude docházet k automatickému ukládání obsahu formulářů každých pět minut. Otázkou je, zda je tento interval dostačující.

Zvýraznění domény, bezpečnější ActiveX a jiné

Jak jste si jistě všimli na screenshotech v tomto článku, Internet Explorer 8 zvýrazňuje doménu v adrese stránky. To by opět mělo napomoci k tomu, aby uživatelé včas zjistili, že se dostali na web, který se pouze tváří jako vstupní stránka do jejich elektronického bankovnictví. Je to sice přehledné, ale osobně si nedělám iluze o tom, jak moc to méně zkušeným uživatelům, (kteří navíc často píší adresu do vyhledávače místo do adresního políčka), pomůže.

Velmi diskutovaná je také technologie ActiveX, zejména s ohledem na její bezpečnost. V Internet Exploreru 8 jsou ve výchozím stavu všechny prvky ActiveX přístupné jen tomu webu, ze kterého byly staženy. V prostředí Windows Vista pak mohou uživatelé instalovat ActiveX jen v rámci svého profilu, takže když se přihlásí jiný uživatel, nebude poškozen případným škodlivým kódem, který do počítače zanesl někdo jiný.

Internet Explorer 8 bude na Windows Serveru 2008 a Windows Vista SP1 ve výchozím stavu mít zapnutu ochranu před DEP (Data Execution Prevention), která zabrání tomu, aby byl spuštěn například škodlivý kód umístěný do běžného obrázku.

Správce doplňků

Vylepšení najdete i ve správci doplňků, který zobrazuje všechny doplňkové součásti načítané do paměti zároveň s prohlížečem. Zajímavostí je uvedení doby jejich načítání. Pokud vám tedy připadne, že prohlížeč již nestartuje tak rychle, jako dříve, můžete zde poměrně snadno odhalit příčinu.

Drobná vylepšení najdete také u doplňkových lišt instalovaných do prohlížeče. Půjde je jednoduše zavřít křížkem. Pokud se vám někdy objevovalo hlášení o tom, že Internet Explorer nemůže zobrazit stránku, nyní se k tomuto hlášení přidá tlačítko, kterým spustíte nástroj pro diagnostiku síťového připojení ve Windows.

Adaptivní zoomování

Zvětšování a zmenšování textu na stránce umí Internet Explorer už dlouho. V sedmé verzi se konečně objevilo kompletní zvětšování stránky (včetně obrázků a grafických prvků), osmička pak přináší tzv. adaptivní zoomování. Eliminuje nutnost za každou cenu zvětšit rozměry stránky a přidávání vertikálních a vodorovných posouvadel všude, kde je to možné (typicky úvodní stránky vyhledávačů). Stačí držet klávesu CTRL a pohnout kolečkem myši.

Internet Explorer 8 pro vývojáře

Internet Explorer 8 pro vývojáře

Nová verze webového prohlížeče od Microsoftu přichází jako vždy i s pozměněným způsobem vykreslování stránek. Pro vývojáře webů to znamená, že budou muset zrevidovat svá díla a ověřit, jak se budou v Internet Exploreru 8 zobrazovat. Po uživatelské stránce je na případné problémy Internet Explorer 8 připraven zajímavým způsobem.

V případě, že zobrazíte stránku, která byla vytvořena pro starší verzi Internet Exploreru, pak IE8 zobrazí ve stavovém nebo adresním řádku tlačítko pro zobrazení v kompatibilním režimu. Po jeho stisknutí se vykreslovací jádro přepne do režimu Internet Exploreru 7 a stránku zobrazí s jeho využitím. Prohlížeč si navíc toto natavení zapamatuje, takže při příští návštěvě stránky již automaticky vykreslovací jádro přepne.

Internet Explorer 8 přijde s vylepšenou podporou standardů přístupnosti stránek, konkrétně s ARIA (očekávaný standard W3 Consorcia koncem roku 2008) a UIA Express, rozhraním usnadňujícím práci asistenčním programům.

Další změny v Internet Exploreru 8 pro vývojáře ve zkratce:

  • podpora kaskádových stylů CSS 2.1;
  • vylepšená práce sDocument Object Model zhlediska kompatibility mezi různými prohlížeči;
  • přenos dat vURL (například CSS soubory nebo obrázky);
  • vylepšení podpory jmenného prostoru;
  • změny vHTML (IE8 bude podporovat některé prezentační elementy, pro vložený citovaný řetězec, nově pro jakýkoli objekt, včetně obrázků);
  • IE8 by měl projít testem ACID 2;
  • podpora pro AJAXovou navigaci (viz výše);
  • DOM storage objects podle návrhu HTML 5;
  • zachytávání události o připojení (podle HTML 5) umožní práci voffline režimu;
  • Selectors API;
  • vylepšená podpora tisku;
  • XDR a XDM;
  • již zmíněné akcelerátory, webové výstřižky a vyhledávání.

Vestavěný vývojářský nástroj

Podobně jako má Opera nástroj pro vývojáře a Firefox rozšíření Web Developer Toolbar, nabídne také Internet Explorer pomůcku pro vývojáře webových stránek a aplikací. Stačí stisknout klávesu F12 a ihned se zobrazí okno vývojářských nástrojů.

V tomto okně můžete procházet strukturu HTML kódu ve stromové struktuře a okamžitě ji upravovat, přičemž změna se ihned projeví v okně prohlížeče. Upravený kód pak lze samozřejmě uložit „bokem" pro zpracování v jiném programu.

Podobně je možné upravovat kaskádové styly...

... a ladit JavaScriptový kód:

Ve vývojářském nástroji nechybí Profiler, možnost přepínat zobrazení v režimech Internet Exploreru 8 i 7, kontrolovat validitu kódu, označovat jednotlivé elementy na stránce, čistit vyrovnávací paměť nebo vypínat kaskádové styly. Zkrátka, vývojářský nástroj vám nabídne řadu užitečných funkcí, kterými byste měli svůj web pro Internet Explorer odladit.

Pár slov od týmu Internet Exploreru, stažení IE8 beta 2

Pár slov od týmu Internet Exploreru

Kromě představení novinek zbyla při setkání s tvůrci Internet Exploreru i chvíle na další dotazy. Většinu z nich zodpověděl Ryan A. Servatius, Sr. Product Manager z Internet Explorer Product Managementu.

Jedna z prvních otázek směřovala ke správci stahování v Internet Exploreru. Toto je funkce, na kterou se zřejmě velice často ptají asi jen novináři. Ryan okamžitě předvedl, že je Internet Explorer 8 (stejně jako starší verze) schopen navázat na přerušené stahování, čímž vlastně splňuje všechny požadavky, které od prohlížeče a stahovacího mechanismu jeho uživatelé chtějí.

Podle slov Ryanových kolegů, Microsoft tímto vyslyšel prosby uživatelů a žádného správce stahování jako má Opera nebo Firefox neplánuje. Cyra Richardson (Lead Program Manager pro Internet Explorer) k tomu dodala, že v tuto chvíli existuje spousta doplňkových programů, které toto řeší, není tedy nutné nabídnout správce stahování jako přímou součást prohlížeče.

Dále jsem se ptal na synchronizaci vývoje Internet Exploreru a operačního systému Windows. Vězte tedy, že zde údajně žádná provázanost není a vývoj prohlížeče probíhá naprosto nezávisle na Windows. Nemělo by to tedy být tak, že nová verze IE bude přicházet jen v době uvedení Windows.

Přijde mi zajímavé, že Microsoft tají, kolik vývojářů pracuje na vývoji prohlížeče. Každopádně tři lidé z jeho týmu, kteří navštívili Prahu, zřejmě práci na Internet Exploreru nezbrzdili, a jak říká Ryan A. Servatius: „Lidé pracující na Internet Explorer jsou výjimeční a patří k těm nejlepším v Microsoftu." Můj dojem je takový, že na prohlížeči asi pracuje méně lidí, než by veřejnost očekávala - a to je právě něco, co by Microsoft rád utajil.

Zajímá vás, odkud čerpají tvůrci Internet Exploreru nápady na vylepšení? Pak navštivte IEBlog, který obsahuje informace o prohlížeči a také tisíce komentářů. Právě ty jsou „oficiálním" zdrojem nápadů pro vývojáře Internet Exploreru.

Trochu mě zklamalo, že se neuvažuje o nějaké možnosti snadného zálohování podobně, jako je to možné u Firefoxu nebo Opery. Tam stačí zkopírovat složku s profilem, přesunout ji na jiný počítač a ihned máte k dispozici všechny oblíbené stránky. Navíc existuje několik zajímavých rozšíření pro tyto prohlížeče. V případě Internet Exploreru můžete vyexportovat seznamy oblíbených stránek, RSS zdrojů a souborů cookies do jednoho souboru a ten opět načíst, případně je k dispozici import téhož z prostředí Firefoxu.

Bohužel o zálohování hesel lidé od Internet Exploreru neuvažují, takže kdo si nechce pamatovat všechna hesla, bude muset využít služeb softwaru třetí strany.

Internet Explorer 8 Beta 2 ke stažení

Pokud vás nová verze prohlížeče Internet Explorer zaujala natolik, že byste si ji rádi vyzkoušeli již dnes, máte možnost. Stačí přejít na adresu ke stažení, kde najdete anglickou verzi pro různé verze Windows.

KL24

Internet Explorer 8 ve verzi Beta 2 už můžete stahovat i z jeho domovské stránky.

Anglická betaverze Internet Exploreru 8 funguje i v prostředí českých Windows. Pokud si raději počkáte na kompletně český prohlížeč, vydržte ještě měsíc (což je maximum, zřejmě se tak stane dříve), poté by se měla objevit i česká beta 2 pro Internet Explorer 8.

Byl pro vás článek přínosný?