Hlavní navigace

Internet Explorer 9 RC je tady, co nového?

11. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Webový prohlížeč od Microsoftu byl doposud častým terčem posměchu, neboť kvůli zaspání vývoje s jeho šestou verzí ztratil výrazné množství trhu na úkor konkurentů. To je však možná i dobře, neboť to Microsoft pořádně nakoplo a ten začal do vývoje opravdu investovat. Po IE7 a IE8 přichází téměř kompletní devátá verze, která má velké ambice zvrátit pošpiněnou image tohoto produktu.

Nově uvolněný kandidát na vydání má velmi blízko finální verzi: po funkční stránce je zcela kompletní, odladěna by měla být i většina závažných chyb. Novou testovací verzi si můžete stáhnout z těchto stránek.

Dle SunSpider testu je o 35 % rychlejší než betaverze, která se už dříve drala na první příčky v tomto JavaScriptovém rychlostním testu. Internet Explorer 9 RC proto překonává rychlostně své konkurenty i předchozí verze nejenom díky JavaScriptovému enginu Chakra, ale i grafické akceleraci a celkovému svižnému běhu, díky čemuž by při práci s webem mělo odpadnout jakékoli zbytečné čekání (pomalé internetové připojení vyjímaje), a to i při práci se složitými webovými aplikacemi.

Téměř dokonalá je i podpora standardů a specifikací, včetně nového HTML5 nebo CSS3, spolu s hardwarovou akcelerací se tak dočkáme bohatých interaktivních webových aplikací a her s graficky přitažlivým rozhraním, dokonce i 3D grafikou.

Betaverzi byla často vytýkána pozice panelů, které byly hned vedle adresního řádku, což se mnoha uživatelům zdálo trochu málo. Microsoft tyto uživatele vyslyšel a přidal možnost přemístit panely na samostatný řádek, čímž potvrdil předchozí spekulace o této změně. Kdo mnoho panelů nepoužívá, může je samozřejmě mít na stejném řádku s polem pro adresu a ušetřit tak trochu místa.

Rozhraní prohlížeče se doznalo mnohem více různých změn, kupříkladu správce stahování zobrazuje rychlost stahování, aktivní panel by měl být snáze rozlišitelný, zavírání neaktivních panelů by mělo být jednodušší: není třeba se na ně nejprve přepínat. Webové stránky připnuté na hlavní panel nyní mohou obsahovat více domovských stránek: klepnete na Facebook na hlavním panelu a zároveň se otevře třeba i Twitter a další sociální sítě. Microsoftu se také povedlo zredukovat místo zabrané ovládacími prvky a uvolnit tak více místa pro samotný web, přibyly i klávesové zkratky, například pro okamžité vyhledání zkopírovaného textu.

Vylepšení je i v oblasti bezpečnosti: kupříkladu je možné deaktivovat ActiveX a povolit jej jen pro určité weby, Internet Explorer 9 vás také ochrání před online sledováním: snadno si vyberete, kterým společnostem důvěřujete, prvky nedůvěryhodných služeb na cizích webových stránkách pak budou automaticky zakázány, ať už to daný web umožňuje, nebo ne. K dispozici je i předpřipravený list důvěryhodných organizací.

S vydáním Internet Exploreru 9 RC se přiblížil velmi blízko vydání finální verze, jejíž vliv bude na základě obrovské popularity testovacích verzí rozhodně nemalý, zdali se devítce však podaří zvrátit klesání jeho podílu je ovšem otázkou času. Jak jste na tom vy? Je schopen vás nový Internet Explorer přesvědčit, nebo se stále jedná o nenáviděný zmetek od Microsoftu? Podělte se o své zkušenosti a pocity z nové testovací verze v diskuzi.

KL24

 

Zdroj: IE Blog

Byl pro vás článek přínosný?