Hlavní navigace

Internet Explorer na maximum s IE7Pro

6. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Během několika let úpadku po uvedení IE6 a pozastavení jeho vývoje se na trhu dokázalo prosadit několik nových hráčů. Mezi nejznámějšími jsou pak jistě prohlížeče Opera a zejména Mozilla Firefox. Opera je známá jako funkčně bohatě vybavený prohlížeč, zatímco Firefox v základu nabízí jen malou množinu funkcí, jež si ovšem může uživatel libovolně rozšiřovat pomocí tzv. rozšíření. Podobnou cestou jde i Internet Explorer a v základu nabízí jen to skutečně nejnutnější pro prohlížení webu. Mnoho uživatelů však netuší, že i pro IE existují rozšíření, ba dokonce to, že IE podporoval různá rozšíření ještě v době, kdy prohlížeč Mozilla Firefox samostatně neexistoval. Jedním z nejlepších a stále populárnějších je i rozšíření IE7Pro, které dokáže prohlížeč obohatit o množinu velmi zajímavých funkcí.

Více než jen jedno rozšíření

IE7Pro je modulární rozšíření, které vám umožní si povolit a zapnout jen ty funkce, o něž máte opravdu zájem. Primárně je určeno pro Internet Explorer 7, ale pracuje již i v aktuální betaverzi IE8 (zde zatím nevyužijete všechny jeho možnosti, které se částečně kryjí s novinkami v IE8) a stejně tak i v IE6, pro nějž má některé speciální volby.

Mezi základní funkce patří vylepšená správa záložek (tabů) v prohlížeči, obnovení poslední relace po pádu prohlížeče, správce relací, možnost ovládání mnoha akcí pomocí gest myší, editovatelné klávesové zkratky, nebo možnost vytváření zástupců pro adresní řádek.

Namísto dlouhé adresy si tak lze vytvořit jen krátký odkaz, po jehož zadání a potvrzení přejde prohlížeč na předvolenou stránku (např. zadáte do adresního řádku ew, odentrujete a prohlížeč vás nasměruje na vás oblíbený server ExtraWindows.cz).

Pro uživatele notebooků, kteří se často pohybují mezi různými sítěmi, může být zajímavá možnost rychlého přepínání proxy serverů. Namísto složité konfigurace při každé změně sítě si ji vytvoříte pouze jednou a pak už jen s pomocí IE7Pro přepínáte proxy server dle aktuální potřeby.

V hlavním okně IE7Pro si můžete povolit jen ty funkce, které uznáte za vhodné

Potíráme reklamu, vyplňujeme formuláře

Mnoho uživatelů trápí mnohdy vtíravá reklama na webových stránkách, která navíc dokáže načítání stránek často i citelně zpomalit. I zde nabízí IE7Pro řešení v podobě modulu pro blokování reklam a jiných prvků na stránkách. Z fóra programu si lze stáhnout již předvolené seznamy filtrů, nebo si vytvořit zcela vlastní. Základní seznam filtrů je již obsažen přímo v instalaci programu.

S pomocí IE7Pro pro vás bude snazší i práce s webovými formuláři a vypisováním různých příspěvků v diskusních fórech. Volitelně je totiž možné si zapnout podporu pro automatické vyplňování formulářů na stránkách, které často navštěvujete (např. vaše přihlašovací údaje) a taktéž kontrolu pravopisu, která využívá externí slovníky z populárních OpenOffice.org. Nemusíte však instalovat celé OpenOffice.org - slovníky lze stáhnout samostatně z webových stránek IE7Pro.) Povolit můžete též automatické ukládání vámi vkládaných textů, které pak můžete v případě potřeby např. opět použít, bez toho, abyste museli celý text psát znovu.

Kontextové menu s rychlou volbou funkcí vyvoláte kliknutím na ikonu programu ve spodní liště IE.

Správce stahování pro IE

Mnoho uživatelů kteří často stahují z webu různé soubory není spokojeno s výchozím stahováním souborů v Internet Exploreru, protože toto nemá pokročilé funkce a volby známé z různých download manažerů. S IE7Pro vás může přestat trápit i tento problém. Stačí si povolit modul integrovaného miniaturního správce stahování MiniDM. Přesto, že by se mohlo zdát, že toho tento malý download manažer mnoho umět nebude, tak opak je pravdou.

Samozřejmostí je podpora pro stahování mnoha souborů najednou, frontu souborů, pozastavování stahování a navazování na přerušené stahování. Dále podpora pro kontrolní součty MD5 a SHA1, nebo zobrazení podrobných informací o stahovaném souboru a průběhu stahování. Definovat lze přípony souborů, které nikdy nechcete stahovat s pomocí MiniDM a volitelně můžete zapnout i podporu pro stahování z SSL šifrovaných zdrojů.

Přehledný a jednoduchý: Správce stahování MiniDM podporuje všechny běžné, ale i některé rozšířené funkce.

Volitelné on-line služby, ochrana soukromí

S IE7Pro dostáváte k dispozici možnost si zazálohovat své Oblíbené položky na server IE7Pro a znovu je odtud sesynchronizovat kupříkladu s jiným počítačem, nebo s vlastním počítačem např. po reinstalaci systému. K Oblíbeným získáte také přístup on-line přes jakýkoliv webový prohlížeč - stačí se přihlásit pomocí vámi zvoleného přihlašovacího jména a hesla na příslušné stránce. Na server lze rovněž zazálohovat celou konfiguraci IE7Pro.

Máte-li obavu o své soukromí, nabízí IE7Pro modul Ochrana soukromí, který vám umožní si navolit např. automatické mazání historie, cookies, nebo vyrovnávací paměti prohlížeče. Snadno také můžete mazat všechna tato data na požádání přímo z kontextové nabídky programu.

Do kontextové nabídky stránky, jež se zobrazí po kliknutí pravým tlačítkem myši na stránce, integruje IE7Pro rozšířené funkce.

Desítky dalších možností

Dosud jmenovanými funkcemi však možnosti programu stále dalece nekončí. V krátkosti vyjmenujme možnosti podpory uživatelských skriptů a zásuvných modulů (obdoba GreaseMonkey z Firefoxu), tzv. Rychlé stránky (Domovská stránka s volitelnými odkazy na nejnavštěvovanější weby - obdoba Rychlého přístupu z Opery), nebo možnost definovat si vlastní rozměry okna prohlížeče, tyto si uložit a následně opět snadno vyvolat.

Dále je k dispozici tzv. Superpřetažení, využitelné např. k uchopení označeného textu (nebo webové adresy bez odkazu) na stránce a jeho popotáhnutí s pomocí myši, kdy se tento automaticky začne vyhledávat v další záložce prohlížeče výchozím vyhledávačem (nebo se otevře zvolená adresa). Celé webové stránky lze snadno ukládat jako obrázky (tj. i části, které momentálně nejdou vidět na monitoru), zjišťovat o nich podrobnější informace, nebo na nich vyhledávat s pomocí tzv. In-line vyhledávání. Vyhledávat můžete též z adresního řádku - k dipozici máte několik zkratek pro nejznámější vyhledávače a definovat si můžete libovolné další.

Jako domovskou stránku si můžete vybrat tzv. Rychlé stránky, které vám usnadní přístup k nejoblíbenějším webům. Jejich počet si můžete nastavit sami.

Novinkami posledních verzí jsou pak modul Urychlovač IE, který přednačítá do vyrovnávací paměti stránky z odkazů z právě navštívené stránky a umožňuje tak jejich rychlejší zobrazení, nebo funkce Uchop a Táhni (Grab & Drag), s jejíž pomocí můžete pohybovat s webovou stránkou v prohlížeči myší podobně, jako stránkou v prohlížečích PDF souborů. Je však třeba upozornit, že modul Urychlovač IE může být na některých konfiguracích prozatím nestabilní, takže setkáte-li se po jeho aktivaci s pády prohlížeče, doporučujeme jej raději vypnout.

Sami vidíte, že možností je mnoho a to jsme ještě nevyjmenovali všechny. Chcete-li tedy, nebo musíte-li používat prohlížeč Internet Explorer, pak určitě vyzkoušejte i IE7Pro s jehož pomocí proměníte obyčejný prohlížeč z Windows v uživatelsky přívětivý a přizpůsobitelný prohlížeč dnešní doby.

CS24

Stahovat IE7Pro můžete v aktuální verzi 2.4 z domovských stránek www.ie7pro.com. Program je lokalizován do češtiny, takže problémy nebudou mít ani uživatelé, kteří angličtinou nevládnou. Nejaktuálnější verzi české lokalizace je možné získat aktualizačním mechanismem v programu, nebo na webovém fóru programu.

Autor článku, Přemek Vavroušek, je autorem české lokalizace IE7Pro.