Hlavní navigace

Internetová sociální střižna JayCut

21. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zapnutí střižny a natažení materiálu

Střižnu najdete na adrese jaycut.com. Na první pohled vypadá dost komplikovaně, ale cesta ke střihu videa je přímá: vpravo dole najděte tlačítko Start editing a klepněte na něj. Než vás průvodce pustí dál, musíte vystoupit z anonymity a vytvořit si účet. Teprve potom můžete pokračovat.

Ani další obrazovka ještě není samotná střižna, místo toho se ocitnete na ústřední správě svého účtu. Kdykoliv se ztratíte, sem se můžete vrátit odkazem My JayCut v horní liště. Obrazovka se vám opět může zdát příliš složitá; JayCut totiž kromě střižny funguje jako portál pro sdílení videí s prvky sociální sítě.

Klepněte v horní liště na Upload. Objevíte se ve flashovém okně, přes které můžete nahrávat video, fotky i hudbu. Tlačítkem Browse vlevo dole vyberte soubor(y), ve sloupečku Describe your content vyplňte název, popis a štítky, rozhodněte také o nastavení soukromí. Na závěr stiskněte tlačítko Upload. Pokud počítač zatuhne na nestandardně dlouhou dobu, nezoufejte. Vše lze méně elegantně, ale spolehlivěji, nahrát přes odkaz non-flash based uploader pod horní lištou.

Střih a efekty

Konečně můžete do střižny, dostanete se tam tlačítkem Mix it v horní liště. Uvnitř na vás čeká jednoduchoučké prostředí: záložkami Movies, Photos, atd. se budete přepínat mezi svým obsahem, v okně vpravo uvidíte náhled videa a dole na ose je budete lepit dohromady.

Na osu natahejte svoje videa a fotky v pořadí, ve kterém se mají ocitnout ve výsledném snímku, můžete přidat i hudbu. Někdy se hodí i jednoduché efekty, stačí v horním okně vybrat Effects a do spodního řádku na ose zvolený efekt přenést. V pravém okně budete nastavovat jeho detaily.

Další sekce, Transitions, se týká přechodů na místě střihu. Samozřejmě můžete nechat čistý střih. Hračičkům nabízí JayCut cca dvacet různých přechodů. Jakmile budete mít vybráno, přetáhněte přechod do řádku Transitions a nastavte jeho délku, v pravém okně lze doladit vlastnosti.

Publikování a export

Vpravo dole najdete pod sebou tlačítka Preview/Save a Publish Mix. První slouží k ukládání a náhledu rozdělané práce, druhé hotové dílko publikuje a definitivně uloží ve vašem profilu na JayCut. V okně exportu určete videu název, popis a štítky, pokud jste tak neučinili už dřív. Nastavte soukromé/omezené/veřejné sdílení, tlačítkem vpravo dole se o svůj film rovnou můžete podělit na Facebooku. Na závěr stiskněte tlačítko Publish.

CS24

Nyní máte před sebou hotové video (kdykoliv se k němu vrátíte přes tlačítko My JayCut a okno Mixes v pravém sloupci). Dole pak najdete několik ikonek pro jeho sdílení: obálku pro poslání e-mailem, tlačítko pro publikaci na Facebooku, zelený rozcestník pro sdílení přes nejrůznější sociální služby a ikonku monitoru pro download do vašeho počítače. Zajímavé je, že třetí tlačítko neumožní sdílení na největším videoportálu YouTube. Jde totiž o přímou konkurenci.