Hlavní navigace

Internetový obchod Chrome obsahuje škodlivé doplňky, dejte na ně pozor

28. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vzhledem k oblíbenosti Chromu se nelze divit stoupajícímu množství pokusů, jak tento prohlížeč napadnout. Podle některých statistik stačí Googlovu děťátku takhle málo, aby se stalo jedničkou na trhu. Pro útočníky je tak vlastně každým dnem lákavější, protože mohou napadnout více počítačů a získat více užitečných údajů, pokud tedy jde útočníkům právě o tohle. Na aktuální problém upozornil expert z Kaspersky Lab. (Ruský antivirus Kaspesky jistě znáte.) Podle něj se v Internetovém obchodě Chrome nachází škodlivé doplňky. Protože hovoříme o oficiálním katalogu od Googlu, hrozí, že si je omylem nainstaluje spousta uživatelů.

Snad se s hrozbami na vlastním portálu s rozšířeními bude Google prát se ctí. Řada doplňků prý cílí na Brazilce, což se nás v Česku naštěstí netýká. Spíše to berte jako varování, že i my si musíme dát pozor, protože jeden nikdy neví. Nebezpečná rozšíření lákají na oblíbený tuning, a sice velice oblíbené sociální sítě Facebook. Pokud bude popis slibovat funkce jako změnu barvy facebookovského webu, nebo třeba seznam uživatelů, kteří váš profil nejčastěji navštěvují, ještě se pořádně přesvědčte, že nejde o podvod. Prostřednictvím Facebooku můžete svůj prohlížeč snadno nakazit škodlivým kódem, opatrnosti tak není nikdy dost.

 

Na škodlivé doplňky můžete spatřit reklamu přímo na Facebooku. I když budete přesměrováni do Internetového obchodu Chrome, ověřený původ neberte jako samozřejmost. Pokud škodlivý doplněk nainstalujete, může se vám stát, že vám kompletně nabourá facebookovský účet. Pak bude bez vašeho vědomí například lajkovat weby. Dále se v Obchodě nachází falešné Flash Playery. Pamatujte na to, že Chrome obsahuje Flash Player již v základu, takže se jakýmkoli dalším instalacím z Obchodu raději vyhněte. Expert z Kaspersky Lab opět ukázal příklad, kdy byli cílem Brazilci. To ale neznamená, že na podobný doplněk nemůžete narazit v Česku.

MMF24

Ihned po nahlášení Google známé škodlivé kusy ze svého Obchodu vymazal, ale nové se v něm objevují každý den. Poučení pro dnešní den zní: nevěřte všemu, co se nachází v oficiální zdroji rozšíření, který spravuje Google. I tady můžete narazit na podvody. Ovšem, že stejně tak můžeme varovat uživatele Firefoxu, protože ani katalog Mozilly není neprůstřelný.

Zdroj: Secure List via Gizmondo