Hlavní navigace

Interní slajd AMD poodhalil výkon APU Kaveri: CPU rychlejší o 20 %, GPU o 30?

28. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V polovině měsíce uvolnilo AMD první větší dávku informací o nové generaci APU, 28nm čipech Kaveri, které mají na trh udeřit 14. ledna (januára). Firma ale tehdy neřekla nic k výkonu. Uvolnila sice informaci, že teoretická výpočetní kapacita CPU a integrovaného GPU dělá dohromady 856 GFLOPS, tato informace ale příliš užitečná není. Neříká totiž mnoho o reálné ryhlosti, jelikož je dána toliko počtem výpočetních jednotek na čipu a jejich frekvencí. Nyní se však díky uniklému slajdu přece jen nějaké nástřely výkonu objevily.

Dokument, který se tento týden objevil na webu, byl zřejmě určen úzkému okruhu očí (můžete vidět, že úprava se liší od slajdů určených ke zveřejnění) a zřejmě unikl zásluhou nějakého OEM výrobce. Podle tohoto materiálu předpokládá AMD u čipů Kaveri až 20% zrychlení CPU oproti generaci Richland (ale jako vždy je třeba dát si pozor na ono „až“). Nicméně nevíme, při jaké frekvenci oněch 20 % platí. Teoreticky by třeba mohlo jít o číslo pro čipy na totožném taktu, což by přínos Kaveri nafouklo.

Pokud by se jednalo o srovnání na reálných taktech nejvyšších modelů v desktopu, mohlo by to znamenat, že se architektura Steamroller docela povedla. Dle oficiálních údajů budou mít totiž tyto čipy nižší frekvenci, než mají Richlandy s architekturou Piledriver. Základní takt nejvyššího modelu A10-7850K má činit jen 3,7 GHz, zatímco A10-6800K běží na 4,1 GHz (4,4 GHz s turbem). Tento zhruba 10% rozdíl by muselo dohnat zlepšené IPC (čili výkon za jeden takt), které by se dohromady muselo pohybovat okolo (až) 30 %. Nicméně musím upozornit, že AMD by zde také klidně mohlo srovnávat výkon mobilních verzí. Nejrychlejší 35W Richland, A10-5750M, má základní takt 2,5 Ghz, o konfiguraci mobilních Kaveri zatím ale nevíme nic.

Uniklý slajd s odhadovaným výkonem APU Kaveri
Uniklý slajd s odhadovaným výkonem APU Kaveri

Grafické jádro by dle stejného dokumentu mělo být rychlejší až o 30 % (opět ve srovnání s Richlandem). Z oficiálních informací již víme, že nejvyšší model bude mít 512 stream procesorů taktovaných na 720 MHz. Ale dle původních plánů AMD měl asi být takt mnohem vyšší (až 900 MHz), neboť v závěru roku 2012 firma slibovala, že celkový výkon bude 1050, nikoliv jen 856 GFLOPS. Doufejme tedy, že ono 30 % zlepšení vychází z finálního taktu, a nikoliv z těchto starých odhadů, které se bohužel ukázaly být příliš optimistické.

 

Všimněte si ale, že materiál neuvádí reálný (naměřený) výkon čipu, ale jen předpokládanou rychlost, odvozenou ze simulací. Jelikož materiál není datován, je možné, že je v tuto chvíli už poměrně starý. V tomto okamžiku by už AMD alespoň nějaké provozuschopné vzorky čipů mělo mít, byť by třeba neběžely na finálních taktech.

Vzorky APU Kaveri (FM2+ a BGA)
Vzorky APU Kaveri (FM2+ a BGA)

Dalším zajímavým detailem je, že se platforma označuje „Kaveri 2.0“. Toto interní označení (které bylo na webu slyšet již dříve) zřejmě neznamená, že by se zde mluvilo o refreshi lednového Kaveri. Spíše tento název reflektuje roční odstup od původního data vydání: během této doby zřejmě oproti původnímu návrhu došlo k podstatným změnám. V oficiálních materiálech ale AMD nyní používá jen prosté označení Kaveri. Podobný případ je také označení architektury procesorových jader jako SteamrollerB. I to je zřejmě název, který byl dříve používán interně; veřejné slajdy z konference APU 13 teď už zase mluví jen o Steamrolleru. Ostatně proč ne, když se původní SteamrollerA nikdy nedostane na trh, stejně jako pomyslné „Kaveri 1.0“.

CS24

Slajd opakuje další podrobnosti o čipech Kaveri, které jsou nám již známé. Zejména je to přítomnost audio koprocesoru TrueAudio (zde toto označení ale není použito, zřejmě v té době ještě bylo tajné). Kaveri také přinese do světa procesorů AMD podporu rozhraní PCI Express 3.0. Čipy také budou mít čtyři linky PCI Express vyhrazené pro připojení SSD, stále ale nevíme, zda to bude přes rozhraní SATA Express, či (což je pravědodobnější) prostřednictvím notebookových slotů M.2.

Zdroj: X-bit labs, SemiAccurate