Hlavní navigace

Ion 2 bude kompatibilní s Pine Trail

23. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco v samostatných grafických akcelerátorech pro hráče zažívá Nvidia smolné období, s nadšením byl přijat a velmi dobře se prodává čipset Ion pro procesory Intel Atom, na něž působí jako živá voda: narozdíl od zastaralého GMA 950 umí akcelerovat HD video a zvládne i nějaké nenáročné 3D hry. Intel se ale Ionu brání, seč může, a to nejen prohlášeními do médií, ale i tak, že druhá generace Atomu nazvaná Pine Trail má severní můstek čipsetu (paměťový řadič a grafické jádro) integrován do jednoho čipu s procesorem. Nvidia se ale nevzdává. Serveru Engadget potvrdila, že „Ion 2“ (název ještě nebyl oficiálně potvrzen) bude k mání i pro platformu Pine Trail. O způsobu, jak toho bude docíleno, zástupci firmy mlčí.

O druhé generaci Ionu se spekuluje už dlouho. Počátkem letošního roku se Jen-Hsun Huang nechal slyšet, že do budoucna se počítá s podporou procesorů VIA Nano. K tomu nakonec nedošlo, na výkonnější procesory se Ion rozšířil jenom tak, že zvučnou a žádanou značkou někteří výrobci přelepili čipsety s integrovanou GeForce 9400, které pro Core 2 existovaly už před Ionem.

Před několika měsíci se do spekulací o Ionu 2 pustil kolega Lukáš Václavík. Přisoudil mu vyšší 3D výkon díky dvojnásobnému počtu stream procesorů (32) a architekturu vycházející z nových GeForce vyráběných 40nm postupem, tedy také podporu Direct3D 10.1.

Nový Atom nepoužívá FSB, na sběrnici DMI spojující procesor s jižním můstkem (NM10) nemá Nvidia od Intelu licenci. V úvahu tedy pro Ion 2 připadá pouze rozhraní PCI Express, které nabízí čip NM10. K dispozici jsou čtyři linky verze 1.0a, připojené zařízení ale může využít buď jenom jednu, nebo všechny čtyři. Pokud „Ion 2“ nechce komplikovat návrh tištěného spoje přidáváním PCIe můstku, musí se spokojit s jednou linkou a tedy teoretickou propustností 250 MB/s jedním směrem.

Jenže z původně čipsetu s integrovanou grafikou nám zbylo pouze samotné grafické jádro připojené přes PCI Express. Pro tento účel není vůbec třeba navrhovat nový čip – úkolu se může hravě zhostit GT218 alias GeForce 210. Tímto způsobem lze ale k platformě Pine Trail připojit i grafické čipy jiných výrobců a je diskutabilní, zdali je vůbec možné v tomto případě použít značku Ion. A pokud se Nvidia nedohodne s VIA, což je ovšem daleko menší trh než samotný Atom a navíc má VIA vlastní, zdaleka ne špatné čipsety, může Nvidia svou čipsetovou divizi skutečně rozpustit.

CS24

Více se snad dozvíme v průběhu prvního kvartálu příštího roku, kdy Nvidia slibuje oficiální vydání nástupce Ionu.

Zdroj: Engadget, za tip děkuji Tralalákovi

Autor článku