Hlavní navigace

Ion LE: tajemství odhaleno

31. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

V diskuzním fóru MyHPMini zjistil jeden z uživatelů, jak z ořezaného čipsetu Ion LE získat plnohodnotný Ion. Trik spočívá pouze v úpravě instalačního .INF souboru ovladačů, do kterého se přidá Device ID Ionu LE. Tweak byl proveden na minibooku HP Mini 311, úpravou se zvýšil výkon o 300 bodů v 3DMark 06 a WEI Windows 7 poskočil z 3,9 na 5,4. Protože jde stále o stejné IGP, navýšené skóre jsou spíš dány vlastnostmi navíc a lepší optimalizací nových ovladačů.

Důležité je, že se potvrzuje rozdíl obou čipsetů pouze v podpoře DirectX 10 u Ionu (LE jen DX9). Ion LE je tak spíše marketingovým produktem kvůli podivné politice Microsoftu, různým cenám licencí Windows apod. I specifikace obou čipsetů na webu Nvidia jsou shodné, u Ionu LE ale pořád visí strašák v počtu stream procesorů. Zatímco Ion jich má 16, LE varianta méně přesvědčivých „až 16“.

CS24

Běžní uživatelé ale úpravu vůbec nemusí řešit. Pokud si zakoupí minibook nebo nettop s Ionem LE, bude tam stejně předinstalován Windows XP. Pravděpodobnost, že by pak někdo dokoupil Windows Vista/7 je mizivá, cena retail nebo upgrade verze bude méně výhodná, než koupit počítač s plnotučným Ionem rovnou. Oba nové systémy ale mají výhodu v lepší akceleraci H.264 videa, konkrétně těch s nadstandardním počtem referenčních snímků. V XP si například náročné testovací video Samsung Oceanic Life neužijete. Více v naší recenzi Nvidia Ion.

Zdroj: Netbook Choice

Autor článku