Hlavní navigace

iOS 4.2: bezdrátový tisk, streamování videa, multitasking a čeština pro iPad

23. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple včera vydal dlouho očekávaný update iOS 4.2. Ten byl už několik měsíců dostupný vývojářům v rámci betaverze, minulý týden se objevila finální a včera večer se nakonec ukázala i pro veřejnost. Z iTunes můžete stahovat více než 600MB balíček. Ano, instalačka už připomíná Windows XP :-) na CD.

Abychom byli přesní, pro iPhony a iPody Touch se objevil iOS 4.2.1 a Apple TV dostal teprve iOS 4.1. Jaké jsou hlavní změny?

Multitasking a složky na iPadu

Na telefonech i přehrávačích už mohlo současně běžet několik programů, iPad musel několik měsíců počkat. Multasking ale přišel také, takže můžete na pozadí poslouchat videoklip z YouTube, zatímco vyřizujete poštu. Zároveň se dočkal další postrádané funkce – složky. Ikonky aplikací jinak docela plýtvají místem, sdružení do složek toto zčásti kompenzuje.

Čeští a slovenští uživatelé dostanou konečně vlastní lokalizaci, byť klávesnici chybí další řada kláves a diakritika se musí psát pomocí přepínačů vedle pravého Shiftu (nejdříve znak, potom se přidá diakritika, tedy opačně, než jsme zvyklí na počítači).

AirPrint a AirPlay

Než přijde Google se svým cloudovým řešením, bude AirPrint hlavní tiskovou platformou na mobilních zařízeních. Pár klepnutí na displej odešle pomocí Wi-Fi frontu do tiskárny a je hotovo. Žádné ovladače ani složitá nastavování. Jen je škoda, že pro to musíte mít tiskárnu s podporou AirPrintu (pár modelů HP). Sdílená Wi-Fi tiskárna v síti nefunguje, podpora v Mac OS X překvapivě také chybí. Možná až v Lionu. Nebo do té doby někdo napíše vlastní tiskový server i pro další platformy.

Apple iOS 4.2
Tisknout lze i bez počítače, zdroj: Apple

AirPlay je také bezdrátovým přenosem, tentokrát digitálních médií. Z iPhonu, iPadu a iPodu můžete posílat video, hudbu nebo fotografie do Apple TV v obýváku nebo reproduktorů podporující AirPlay. Je škoda, že nefunguje opačný směr, streamování z počítače s velkým diskem na iPad atd. K tomu musíte použít třeba Air Video.

MobileMe se pomalu otevírá, Find My iPhone zdarma

Kdo má předplaceny služby MobileMe, určitě zná vyhledávání ztraceného zařízení s iOS. Od včerejška je tato funkce zdarma pro iPad, iPhone 4 a iPod 4G. Find My iPhone stačí povolit v systému a na dálku z prohlížeče pak sledovat přístroj na mapě, poslat zprávu na displej, zařízení zablokovat, případně smazat veškerá data. Vzdálená správa zdarma je jasnou reakcí na HTCSense.com u nových Androidů Desire Z a Desire HD.

Apple iOS 4.2
Najděte ztracený mobil na mapách Googlu, zdroj: Apple

Na iPad už také zavítá Game Center.

Další novinky

Změny se týkají všech zařízení:

  • Lepší e-mail: všechny účty končí v jednom inboxu, zprávy se sdružují do konverzací a přílohy můžou otevírat aplikace třetích stran
  • Safari: funguje vyhledávání textu na stránce
  • Poznámky: nová písma – k původnímu Marker Felt se přidá Helvetica a Chalkboard
  • SMS: 17 nových zvonění na iPhonu (stále nemůžete přidat vlastní!)
  • dále lepší podpora korporátního prostředí, možnost odpovídat na pozvánky v kalendáři předčítání znaků při psaní na bezdrátové klávesnici pro handicapované.

Pokud se s novinkami nespokojíte a rádi riskujete, vyšel už první Jailbreak (zatím jen iPhone 3GS a starší).

KL24

Apple iOS 4.2 funguje s iPhony 3G a novějšími, iPody touch 2G a novějšími a iPadem.

Zdroj: Apple

Byl pro vás článek přínosný?