Hlavní navigace

iOS v autě se jmenuje CarPlay. Apple zaplaví autosalon v Ženevě

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni představená funkce iOS in the Car má konečně reálnější obrysy a nový název. Pod jménem CarPlay se už tento týden na slavném autosalonu v Ženevě setkáme s prvními vozy, které si s novinkou od Applu poradí.

 

Vozy předních automobilek dostanou dotykové displeje, tlačítka a páčky na volantu, kterými bude možné ovládat palubní počítač spárovaný s iPhony. Ty musí obsahovat rozhraní Lightning a systém iOS 7, v praxi jde o modely iPhone 5, 5C a 5S. Přes audiosystém v autě bude možné telefonovat, poslouchat streamovanou hudbu, na velkém displeji lze přečíst příchozí zprávy a sledovat mapy od Applu.

Hlavní výhodou je, že se řidiči budou moci plně věnovat situaci na vozovce. Celý systém spoléhá na asistentku Siri, která umí navigovat nebo číst zprávy a hlasem jí můžete novou textovku nebo cíl nadiktovat, případně pro vás vytočí číslo. Systém umí přehrávat veškerou hudbu z iTunes, ale poradí si i s jinými službami jako Spotify, Beats Radio, iHeartRadio nebo Stitcher. Další aplikace mají brzy přijít.

CarPlay bude dostupný ve 13 zemích světa: Austrálie, Kanada, Francie, Německo, Hongkong, Itálie, Japonsko, Mexiko, Jižní Korea, Španělsko, Švýcarsko, Spojené království a USA. Česko chybí, ale vzhledem k chybějící české Siri nás to vůbec nepřekvapuje.

Která auta ano a která ne

Auta s Apple CarPlay ještě letos představí Ferrari, Honda, Hyundai, Jaguar, Mercedes-Benz a Volvo. V budoucnu je chystají i BMW, Citroen, Chevrolet, Ford, Kia, Land Rover, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Subaru, Suzuki a Toyota.

Z velkých koncernů překvapivě chybí Volkswagen Group (Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche, Seat, Škoda, Volkswagen), Fiat (Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Maserati, Jeep; Ferrari ale naopak CarPlay podporuje) nebo Renault (Renault, Dacia).

Některé z automobilek přislíbily podporuje také konkurenčnímu systému s Androidem Open Automotive Alliance, kterou založil Google. Ford spoléhá na Windows Embedded Automotive, ale začalo se spekulovat o tom, že přejde na Blackberry QNX.

 

CS24

 

Zdroj: Apple (1, 2)