Hlavní navigace

iPhone 4 a iPad 3: Vyplatil se update na iOS 6? (blogpost)

2. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na iPhonu jsem updatoval systém postaru, tedy přes kabel a iTunes. Z nějakého důvodu jsem aktualizaci přes Wi-Fi moc nevěřil. Protože jsem neměl iPhone synchronizován, upozornil mne iTunes, že bych měl nejprve do počítače převést nakoupené aplikace, čemuž jsem nevěnoval (bohužel) pozornost. Měl jsem za to, že si telefon aplikace odzálohuje sám, když bude provádět zálohu. A tato drobná chyba se nakonec ukázala jako štěstí v neštěstí.

iTunes stáhnul celý update, který měl nějakých 600 MB, a začal aktualizovat. Při aktualizaci jsem si pouštěl nějaké písničky, což asi iTunes nerozchodil a uprostřed aktualizace spadnul. Bylo tedy nutno obnovit telefon ze zálohy a provést aktualizaci znovu, což naštěstí proběhlo automaticky. Po prvotním nastavení telefonu koukám, koukám a aplikace fuč. Měl jsem jich tak stovku, takže představa, že to vše instaluji znovu, mne docela vyděsila.

Když jsem další den pak procházel složku Purchased v App Storu, nainstaloval jsem zpět tak dvacítku nejnutnějších aplikací a her (především pro děti) a zjistil jsem, že jsem měl v telefonu docela dost zbytečností. Znáte to: když už to tam je, je vám líto to smazat, i když víte, že jste tu aplikaci spustili třeba jen jednou a pak už nikdy. Jak už jsem psal, ukázalo se neuložení aplikací do počítače jako jednoznačné pozitivum. Telefon se pročistil a já měl najednou 11 GB volného místa. Většinu aplikací a funkcí stejně používám na iPadu, telefon mám víceméně jen na volání, maily a počasí.

Přišel jsem i o stáhnutou hudbu, ale ta se díky Matchi sama postupně obnovuje tím, jak ji poslouchám. Dobrou vlastností naštěstí je, že iTunes zálohoval veškerá nastavení aplikací, takže po jejich obnovení se objevily ve stejném stavu jako před updatem a nemusel jsem nic nastavovat, zůstala i všechna data. iPad jsem následně updatoval vzduchem, což se ukázalo jako rychlejší a nebylo nutno provádět žádné zálohy.

Začněme negativy: horší mapy

O tom, že nahradit mapy Googlu mapami vlastními, byl omyl, se všeobecně ví a Tim Cook se za to už uživatelům omluvil. Proč to Apple udělal, je celkem jasné - chtěl dát uživatelům navigaci, tedy nikoliv jen itinerář, ale skutečnou turn-by-turn navigaci, která hlasově navádí a v 3D režimu ukazuje pozici auta na cestě a okolí. A je jasné, že navigační data by od Googlu nezískal - ten si je nechává jen pro svůj Android. Nicméně implementace dat (údajně od TomTomu) se nějak nepovedla a řada míst je zmapována nejen nekvalitně, ale někdy i úplně "mimo". A to nemluvím o satelitních podkladech, které mají nízké rozlišení a řada míst je schována v mracích.

Turn-by-turn navigace bohužel není dostupná na iPhonu 4, což mne zklamalo více, než nekvalitní podklady. (U nich je jasné, že to Apple dá v budoucnu do pořádku). Když Apple uvedl iOS 6, na navigaci jsem se těšil - a kvůli tomu jsem odmítl prázdninovou nabídku Navigonu, který tehdy chvíli prodával celou Evropu za 49 eur (z původních 69 eur). Klasický itinerář trasy v Mapách sice je a jezdit se podle něj jakž takž dá, ale není to ono - nehledě na to, že i v takových městech jako je Brno hledá cesty zcela neoptimální. Na iPhonu 4 chybí také 3D pohled na města jako je New York nebo San Francisco, ale to mi naštěstí vůbec nevadí. Je to sice efektní, ale na průlety nad městy se mohu podívat na iPadu.

Na iPhonu jsem vyřešil mapy jednoduše, jako hlavní aplikaci používám mapy Seznamu, na iPadu nic podobného bohužel není. Tam mám nově na ploše odkaz za webové mapy Googlu. Jsou sice pomalejší a využívají menší plochu obrazovky, ale dá se s tím existovat.

Lepší Safari

Na iPhonu asi nejvíce oceňuji celoobrazovkový režim v Safari, který na něm dosud chyběl. V režimu landscape byly nahoře a dole vždy přítomny dva stavové řádky, které ubíraly významnou plochu. Nezdá se to, ale ta plocha najednou narostla velmi výrazně. Safari se také zrychlilo, pokud jde o prvotní inicializaci načítané stránky - chybí počáteční lag, který byl patrný zejména na čtyřce. Nově pak prohlížeč synchronizuje otevřené stránky mezi jednotlivými instancemi Safari na různých zařízeních. Mohlo by se zdát, že se nově synchronizují i záložky přes iCloud, ale to už uměla pětka.

Vylepšena byla i telefonní aplikace. Nyní je možné v případě, že nemůžete nebo nechcete hovor přijmout, poslat volajícímu jednu ze tří předvolených zpráv - a hovor se současně položí a volajícímu nahládí obsazovací tón. Novinkou je také režim nerušit. Pokud je aktivní, dovolají se vám pouze lidé ze seznamu oblíbených kontaktů. Tyto zprávy lze předdefinovat celkem tři. Graficky vylepšen je také číselník u vytáčení telefonního čísla a je možné sdílet kontakt skrze zprávu, nikoliv jen přes mail.

App Store a iTunes: menší písmenka, více obrázků

Velkou změnou prošel iTunes a App Store. Všechno je teď o poznání grafičtější a bohužel mám pocit, že i méně přehledné. Zejména na malé obrazovce iPhonu je vidět méně informací a systém vám cpe na prvním místě obrázky a až pak důležité informace. Navíc jsou menší fonty, takže názvy aplikací a další informace jsou méně čitelné - a někdy nejsou ani názvy vidět celé. Také výsledky hledání se zejména na malém displeji iPhonu změnily spíše k horšímu - místo více výsledků hledání se zobrazí jen jeden s obrovským screenshotem a pro další musíte vertikálně rolovat.

Obě aplikace jsou celkově přepracované a více se sjednotilo ovládání a vzhled mezi iPhonem a iPadem. Například iPhone po vzoru iPadu zobrazuje žebříček placených i free aplikací současně. Jenže všechna ta grafika App Store a iTunes zpomalila a vzhledem k tomu, že iPhone 4 nemá výkonu nazbyt, docela se načekáte, než se všechna data (hromada obrázků) načtou. Výhodou však je, že při aktualizaci nemusíte zadávat heslo a to samé platí pro instalaci už dříve nakoupené aplikace. Heslo je nutno zadat jen u novinek.

Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6 Apple iOS 6

Přehrávač: lepší i horší

K důležité změně došlo u grafiky přehrávače hudby - je podle mého názoru přehlednější a graficky povedenější; na telefonu se rozhraní více přiblížilo iPadu. Jen mi vadí, že pokud používáte Match, není vidět, která písnička je stažena v telefonu nebo tabletu a která je pouze v cloudu. Zatímco dříve tu byla ikona mráčku u každého songu a mohli jste si každou písničku stáhnout zvlášť, nyní můžete nechat stáhnout jenom celé album. A pokud je nějaká písnička z alba stáhnuta a jiná ne, nemáte to šanci poznat - jde to jen tak, že vypnete zobrazování všech písniček a necháte zobrazovat jen ty stáhnuté. Dost nepraktické (a pak zase přes Nastavení zpět).

Lépe ale funguje Match, pokud jde o zobrazování přebalů alb. Zatímco dříve se mi na telefonu a na iPadu nezobrazovala tak třetina přebalů, i když jsem je v iTunes správně přiřadil, v šestce se jich neukázalo jen několik. A tam jen stačilo tato alba z cloudu smazat a přidat znovu - což na pětce zpravidla nijak nepomáhalo.

Apple iOS 6  

Fajné drobnosti

Dalších drobných vylepšení je celá řada, mnohých si ani nevšimnete, protože jsou naprosto přirozené a tváří se, jako by tu byly odjakživa. Například konečně přibyla možnost přiložit do mailu obrázek, dříve to šlo jen tak, že jste našli obrázek a u něj zvolili možnost poslat mailem. Pohodlnější je také sdílení fotek přes Photostream nebo Facebook, který se stal integrální součástí systému. Na iPhonu 5 si pak ještě užijete většího prostoru, a to už u celé řádky aplikací, protože řada výrobců už stihla svoje programy updatovat.

Siri je k dispozici jen od verze 4S, takže jsem ji na čtyřce nemohl vyzkoušet. Zato na novém iPadu běží, i když se zobrazuje jen v jakémsi rámečku velikosti telefonu - není zkrátka optimalizována pro tablet. Nově umí spouštět aplikace, což je docela prima, zkoušel jsem i diktovat maily a úroveň rozpoznání byla překvapivě dobrá. Jen výběr adresáta z adresáře dělá Siri problémy, protože si zkrátka neporadí s českým spellingem. A ono i to diktování mailů je spíše jen hračka, protože anglicky asi moc často někomu nepíšete.

Praktické naopak je zjišťování předpovědi počasí, protože iPad nemá nativní aplikaci pro počasí na rozdíl od iPhonu. Předpovědi fungují i pro Česko, jen se musíte naučit americký spelling českých názvů měst. Naštěstí se stačí jen zeptat, jaké bude počasí, a Siri pochopí, že to chcete vědět pro aktuální pozici.

Podivná jasová automatika

Zvláštně se ale chová nastavení automatického jasu na iPadu, zcela jinak než na iPhonu. Tam to funguje stejně jako v iOS 5, tedy táhlem si nastavím jakousi základní úroveň, od níž se odvíjí zjasňování a ztmavování displeje. Je to jakási reference, která říká, jestli preferuji jasnější nebo temnější displej. Na iPadu se však v šestce chování změnilo - automatický jas funguje v celé rozsahu, něco jako "základní preference" neexistuje. A automatika neustále nastavuje displej jasnější, než je potřeba, a naopak v tmavém prostředí neztmavuje dostatečně.

Takže displej pro přechodu do nového prostředí nebo třeba jen po otočení se zády k oknu neustále ztmavuji a docela mne to unavuje. V pětce si takové chování neuvědomuji, tam se automatika chovala podobně jako na iPhonu - nastavením základní úrovně bylo řečeno, jestli preferuji spíše jasnější nebo tmavší displej. Pokud někdo ví, jak si s tím poradit, budu jen rád.

Šestka? Dal bych si ji znovu

Kromě o něco rychlejšího Safari na starém iPhonu 4 jsem nepozoroval nikde nárůst výkonu, na druhou stranu nový systém telefon nijak nezpomalil, tedy až na pomalejší načítání dat v App Storu (to se netýká iPadu). Což je také dobrá zpráva, protože si moc dobře pamatuji, jak se můj předchozí iPhone 3G stal po instalaci iOS 4 nepoužitelným telefonem - a to byl následně i důvod, proč jsem si pořídil čtyřku (a u ní asi i zůstanu, protože svým výkonem a možnostmi stále bohatě stačí).

Zdá se mi však, že se šestka projevila na výdrži iPhonu 4. Zatímco dříve zvládal v pohotovosti s trochou volání a mailování vydržet dva dny (a noc, nyní už musí do nabíječka zpravidla druhý den dopoledne nebo v brzkém odpoledni. Internet a případné aplikace jej pak snadno dokážou vyšťavit už za jediný den. Mám sice jas nastaven jen zhruba na polovinu, ale aktivní Wi-Fi a Bluetooth pro handsfree v autě dokážou svoje. Také iPad mi, zdá se, vydrží o něco méně. Tam je to možná dáno agresivním chováním automatiky jasu displeje, jak jsem už psal, preferuji nižší podsvícení, které je lepší pro čtení.

CS24

 

Celkově vzato je však šestka krokem kupředu, nicméně kdybych si nechal pětku, nijak by mi to nevadilo a šestka by mi nijak nechyběla. A to hlavně na iPadu, tam je šestka o poznání méně "viditelná". A nespraví to ani Siri, která mne přestala bavit asi po půl hodině, nebo 3D mapy, protože neustále koukat na americká města docela omrzí. Jsou to jen takové hračky, zejména v českém prostředí, kde je ani nedokážete reálně využít. Čili ano, update se vyplatí, ale jen v případě, že vám nebudou chybět mapy od Googlu.