Hlavní navigace

iPhone 5S je už čtyři roky starý, ale pořád se draze prodává

10. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Málokterá elektronika zastarává tak rychle jako smartphony. Každý rok přichází nová generace zařízení, která je rychlejší, lépe fotí a má více funkcí. Napadlo by vás se dnes shánět po Samsungu Galaxy S4, LG G2, Moto X, HTC One, Nexusu 5 nebo dokonce Lumii 1020 či BlackBerry Z30 s mrtvými systémy? iPhone 5S přišel ve stejné době, představen byl v září 2013. Poptávka po něm ale stále existuje.

V Česku jeho základní 16GB variantu evidují ještě desítky obchodů. Ceny se pohybují mezi 7 a 8 tisíci korunami. Když přišel na trh, stál 17 400 Kč.

Momentálně jde o nejdostupnější iPhone. Apple už jej sám neprodává, ale stále jej podporuje. Dokonce dostane i nový systém iOS 11. Nebude však obsahovat všechny funkce a nepojede na něm tak svižně jako na novějších zařízeních.

KL24

Aby byl iPhone 5S atraktivní, musel by být ještě levnější. Za stejné peníze totiž v některých obchodech (viz srovnávač) koupíte iPhone SE. Za příplatek 1000 Kč pak i v 32GB verzi, která je rozumným základem.

iPhone SE má sice stejný displej, tělo, čtečku otisků nebo přední foťák, ale disponuje rychlejším čipsetem Apple A9 (2× výkonnější CPU, 3× GPU). K tomu má 2 GB RAM. Z iPhonu 6S si kromě čipsetu přinesl také lepší zadní foťák foťák. Navíc podporuje Wi-Fi 802.11ac a NFC. Parametry telefonů jsme srovnali v tomto článku. Za 8000 Kč se iPhonu 5S raději vyhněte.

Byl pro vás článek přínosný?