Hlavní navigace

Írán spustil aplikaci pro samovyšetření na koronavirus. Ve skutečnosti uživatele sleduje

16. 3. 2020

Sdílet

Aplikace žádá oprávnění, která zjevně k danému účelu nepotřebuje, jako je zjišťování polohy v reálném čase. Zvláště v režimu, jaký panuje v Íránu, je toto krajně podezřelé. Navíc aplikace pochází od vývojářské firmy Sarzamin Housmand, která stojí i za vládním komunikačním nástrojem – klonem Telegramu, ovšem se zadními vrátky pro tajné služby.

Není sice jasné, jak přesně vláda s daty nakládá a její stažení není povinné, ale 3. března desítkám milionů Íránců přišla na smartphone zpráva. Ta jim doporučila si před cestou do nemocnice nainstalovat právě aplikaci AC19. Nenajdete ji sice již na Google Play, místní však stahují z lokálního obchodu Cafe Bazaar.

Írán koronavirus Írán koronavirus

Po stažení žádá ověření telefonního čísla a následně o oprávnění k zasílání polohy na vládní servery. Režim také má přístup k celé databázi telefonních čísel od místních operátorů. Jde přitom opravdu o sledování v reálném čase, podobně jako u známé funkce v Google Mapách.

AC19 sledovací aplikace Íránu AC19 sledovací aplikace Íránu, zdroj Vice.com

U Androidu naštěstí musí uživatel žádost aplikace o oprávnění explicitně povolit. V tomto případě však dotaz vyskočí na začátku v angličtině místo farsí – většinová populace tedy možná ani nebude vědět, co povoluje.

40 % Íránců ani nemusí oprávnění povolit

Ve starší verzi Androidu navíc žádný dotaz na uživatele nevyskočí a oprávnění budou automatická. Tyto verze podle statistik stále používá zhruba 40 % místních uživatelů Androidu. Nelze ani zjistit, kolik lidí si aplikaci stáhlo, ale ministr pro informatiku se již pochlubil, že takto mají data (o nemoci) od 3,5 milionu lidí.

Tip: Írán místo Telegramu prosazuje vlastní síť. Ta obsahuje emoji Smrt Americe

Aplikace zobrazí sérii dotazů, na která uživatel odpoví ano/ne a podle odpovědí se dozví, zda může být nakažený. Poté vás případně nasměruje do nemocnice.

Íránská vláda tvrdí, že v zemi na koronavirus zemřelo 611 obyvatel a nakažených je aktuálně necelých 13 tisíc (data k 14. březnu). Podle expertů jsou však počty záměrně podhodnocené. Íránští zdravotníci žijící mimo zemi odhadli pro WHO (Světová zdravotnická organizace) počet mrtvých již na 3000 lidí.

Země navíc v únoru pořádala pochody u příležitosti výročí islámské revoluce v roce 1979. Mezi oběťmi jsou však již i úředníci a politici. Země dočasně propustila 54 tisíc vězňů jako jedno z opatření proti šíření nemoci a podle satelitních snímků přibylo velké množství hrobů.

KL24

Zneužití situace zkouší více politiků…

Babiš Mimoradny Návrh Zákona o Evidenci Skutečných Majitelů Babiš Mimoradny Návrh Zákona o Evidenci Skutečných Majitelů

Není úplně výjimkou, že i v těžkých čase se politici pokouší vytěžit něco pro sebe. V Česku si předseda vlády na mimořádné jednání vsunul i návrh zákona o evidenci skutečných majitelů, který velmi souvisí s vyšetřováním jeho osoby. A nic na tom nemění ukončení účtenkovky.

zdroj: Vice.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.