Hlavní navigace

Írán na velké protesty zareagoval zablokováním Telegramu a Instagramu

2. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Íránu se od minulého čtvrtku masivně protestuje proti vládě. Největší protest za poslední roky začal v Mašhadu a k důvodům nespokojených lidí patří slabá ekonomika – výrazně roste inflace a nezaměstnanost. Přes noc během protestů zemřelou dalších devět lidí, počet obětí konfliktu se tak již vyšplhal na dvacet, byť jich celkově může být ještě víc. Zatčeno bylo zatím přes 450 lidí.

Ministr ICT na Twitteru uvedl, že vláda podporuje svobodu slova, ale odsuzuje dezinformaci a nenávistné projevy v kyberprostoru. V zemi po zahájení protestů byly zablokovány online komunikátory jako Instagram a Telegram, jak uvedlo mj. BBC. Přes tyto kanály se mohou šířit informace o dění v zemi, čímž ovšem narušují obrázek, jenž o dění vykreslují státem ovládaná média.

https://twitter.com/loveiraniran2/status/947856227597512704

My se na Telegram díváme jako na menší nezávislou platformu, v Íránu je to ale služba velice oblíbená. Telegram ostatně může fungovat jako velice bezpečný komunikátor. Používá ho polovina 80milionové populace Íránu. Zakladatel služby Pavel Durov uvedl, že byl komunikátor zablokován poté, co byl provozovatel sítě požádán o její vypnutí.

KL24

Tip: Blokování online komunikátorů v Íránu není nic nového

Ve službách podmínky přitom stojí, že ve veřejných kanálech netoleruje mj. projevy vyzývající k násilí. Zatímco oficiální postoj íránské vlády je takový, že odmítá projevy nenávisti nebo násilí, Telegram odmítl ukončit činnost kanálů, které ve skutečnosti takový obsah nenabízí. Durov napsal, že raději nechá Telegram zablokovat než aby potlačil prostou svobodu projevu.

Byl pro vás článek přínosný?