Hlavní navigace

Íránští uživatelé si přejí, aby v zemi fungoval Windows Store. Dostanou ho?

20. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Íránci se ozývají s tím, že by rádi, aby Microsoft v jejich zemi zpřístupnil Windows Store a vůbec Írán lépe podporoval. Na fóru pro zadávání zpětné vazby tento požadavek figuruje na druhém místě, více uživatelských hlasů získal jen perský kalendář pro Windows. Jaká je příčina, proč obchod v Íránu momentálně nefunguje?

Země není malá a nevýznamná, 77 milionů obyvatel značně převyšuje např. Česko nebo Slovensko. Problém spočívá v sankcích uvalených na Írán ze strany Spojených států. Podle Neowinu nesmí Microsoft v zemi tyto služby legálně nabízet. Měli bychom ale dodat, že třeba Google Play v zemi funguje.

 

První ze dvojice ale funguje znovu teprve od června. Jenže za znepřístupnění mohla místní cenzura a někteří zpřístupnění přisoudili technickému problému a selhání v systému cenzury. Rok předtím Google Play v Íránu teprve mohlo oficiálně začít fungovat, protože padly restrikce posvěcené vládou USA.

Když se tedy Američané umoudřili, na blokádu navázali sami Íránci. Nezapomínejme, že Írán oficiálně blokuje řadu služeb včetně oblíbených sociálních sítí jako Instagram, Facebook, YouTube nebo Twitter. Problém může být z pohledu Microsoftu jen obtížně řešitelný, takže uvidíme, jak se k němu postaví. Zatím firma oficiální stanovisko nezveřejnila.

Zdroj: Microsoft via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?