Hlavní navigace

iRobot: od vysavačů zpátky k Terminátorům

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od armády k vysavačům a zase nazpět

Společnost iRobot je dnes známá díky robotickým pomocníkům v domácnostech (viz naše recenze vysavače Roomba 534 PET), ale jejím hlavním posláním je už dvacet let výroba armádních strojů. Už v roce 1991 představila prvního průzkumníka Genghise určeného do kosmu. Pět let nato přišel Ariel, který už dokázal vyhledávat a zneškodňovat pozemní miny.

Dnes má na trhu několik sérií robotů (čtyři pro domácí účely, osm průmyslových), úzce spolupracuje s NASA a americkou armádou. Ale nemyslete si, že už někdo vyrobil takto dokonalé humanoidní roboty ve stylu Terminátora (tedy androidy). Ty dnes sice existují v Japonsku, ale místo praktického použití jsou spíš směřovány do zábavního průmyslu.

A má to hned několik důvodů:

  • Android neobstojí v terénu kvůli konstrukci těla (dvě nohy, tedy špatná stabilita).
  • Není důvod pro to, aby vypadal jako člověk. Při průzkumu musí být robot hlavně obratný a všude přístupný. V armádě by byl Android příliš nápadný (plus první bod).
  • Vývoj je nákladnější, musí se použít více součástek, které jsou hůře chráněny (klouby), proto jsou poruchovější.
  • Umělá inteligence není na takové úrovni, aby byl android úplně autonomní (dnes dostva hrají fotbal).

Pro androidy zatím nepřišla ta správná doba, možná se dočkáme do 50 let.

Arnold zatím ne, spíš Wall-E

Naopak dnešní doba přeje konstrukcím, jako má třeba animovaný Wall-E. Široký podvozek s pásy překoná i překážky a hlavně udrží stabilitu. Tělo téměř chybí, z podvozku koukají jen kamery, pohyblivá ramena a spousty senzorů.

Typickým příkladem je SUGV (Small Unmanned Ground Vehicle). Jednodušší z průzkumníků iRobot je lehce přenosný (hmotnost okolo 13 kg), lze jej na dálku ovládat gamepadem (ale funguje i autonomně) a jeho hlavním úkolem je monitorovat situaci a nahradit lidské kanárky (ti, co musí zjistit, jestli je bezpečné vejít). Unese asi 3kg náklad. Doplněním o další senzory vysílá informace, jestli se v oblasti nenacházejí toxické látky apod.

iRobot Boeing 320 SUGViRobot Boeing 320 SUGV s ovladačem jako Xbox, zdroj: iRobot

iRobot PackBot 510 se dnes zřejmě využívá nejčastěji. Okolo 2000 těchto strojů používá americká armáda na misích v Afghánistánu a Iráku. PackBot už vlastní „mozek“ nemá, ale řídí se gamepadem podobnému tomu z Xboxu 360. Základní verze je jen podvozkem/platformou pro další upgrady. Existuje doplňky pro průzkumné akce, náklady, hledání a odstraňování min, detekci radiace v ovzduší apod. Jedna z nadstaveb dokonce umí skenovat a mapovat okolí. PackBoti také prohledávali trosky World Trade Centra z útoků 11. září 2001.

Oba tyto modely jsou maličké stroje do 20 kg, ale iRobot vyrábí i velké nákladní stroje s nosností přes 200 kg (Warrior) nebo průzkumníky mořských vod (Seaglider).

Výzkumný tým iRobot však také pracuje na nové generaci strojů, které se vizím sci-fi filmů přibližují o něco více. Při dnešních akcích jsou totiž nejvíce nasazováni roboti, kteří potřebují náročnou obsluhu (minimálně dva lidé na místě), nové modely by měly být více samostatné a řízení (nebo spíš hlídání) by mohlo být prováděno na velkou dálku. Roboti by navzájem měli kooperovat a na celou akci by v chráněném bunkru mohl dohlížet jediný voják. A to na moři, ve vzduchu i na zemi.

iRobot 510 PackBotiRobot 510 PackBot mapuje okolí, zdroj: iRobot

Samotná společnost tvrdí, že jsou na dobré cestě k uzavření největší robotické zakázky v Americe. Spojené státy se chtějí vybavit moderní technikou, která bude čím dál častěji nahrazovat lidskou složku při náročných operacích. Roboti budou umět přijímat lidské rozkazy, takže lze očekávat i pokroky v umělé inteligenci. Tisková zpráva dokonce zmiňuje o přípravě na možnou robotickou válku.

Tím už se zmiňovaným Terminátorům nebezpečně blížíme. Také měli být samostatně myslící, pomáhající armádě a dokonce i ten první model T-1 byl iRobotům dost podobný. A věřím, že tajné složky americké armády už mají obrovské servery s umělou inteligencí, o které zatím nevíme. Možná se jen nejmenuje Skynet, ale patrioticky třeba Eagle.

Další odkazy:

KL24

A abychom u Terminátorů ještě zůstali, pamatujete na ChemBot, který dokáže měnit tvar?

Zdroj: iRobot

Byl pro vás článek přínosný?