Hlavní navigace

Ironie: Protipirátská unie použila pro svou reklamu nelegální hudbu

5. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Nizozemsku teď řeší kuriózní případ. Tamní protipirátská organizace BREIN prý totiž sama „upíratila“ hudbu pro svůj klip, kde říká, že krást se nemá. Jedná se o tamní alternativu reklamy, kterou nejspíš znáte i u nás „Auto byste neukradli…“

Autor hudby Melchior Rietveldt dostal v roce 2006 zakázku pro tvorbu pozadí antipirátského klipu, který měl být promítán pouze na jednom filmovém festivalu a nikde jinde. Jenže Rietveldt později objevil svou hudbu i na DVD, jako je Harry Potter, kde podle smluvních podmínek být neměla.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Skladba se prý objevila na desítkách milionů DVD. Rietveldt se obrátil na finančního poradce, který vzniklou škodu vyčíslil na milion euro (Všimli jste si, jak to bývá vždy pěkně zaokrouhlené?) Pak požádal o pomoc nizozemského správce autorsky chráněné hudby Buma/Stemra. Ten jej odmítl, ale letos člen rady Jochem Gerrits oslovil Ritveldta, že by mu pomohl, když mu umožní převést práva do vlastního katalogu a nechá si 33 % podíl ze získaných kompenzací. Skladateli by i tak zůstalo asi 660 000 eur.

CS24

Rietveldt Gerritse přesvědčil, že BREIN si je vědoma nelegálního zacházení s nahrávkou a zrovna v tomto případě by organizaci jen těžko dal soud za pravdu. Jenže se k tomu ozval režisér klipu Tim Kuik, který tvrdí, že BREIN není distributorem klipu a vina na ní nepadá. Ale na někoho by černý Petr měl padnout. Už jen ze škodolibosti.

Zdroj: TorrentFreak

Autor článku