Hlavní navigace

„Itanic“ se potápí, opouští jej Oracle

23. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přezdívka Itanic vyvolávající paralelu s potápějící se lodí putuje s architekturou Intel IA-64 už léta, snad od samého vzniku rodiny Itanium. Teprve nyní to ale s dírami v trupu začíná vypadat opravdu vážně. Poslední generace Itania, 65nm jádro Tukwila, vydané počátkem roku 2010 téměř tři roky pozadu oproti původnímu plánu, bude nejspíš posledním zástupcem utrápené architektury.

Oracle, společnost známá především svými databázovými systémy a méně pak podnikovým softwarem, oznámila, že ukončuje vývoj aplikací pro platformu Itanium. V tiskové zprávě společnost vysvětluje, že se tak rozhodla na základě rozhovorů s vrcholovými manažery Intelu. Ti prý dali najevo, že Intel se chce zaměřit na architekturu x86 a Itanium se blíží konci svého života. Kromě toho získal Oracle akvizicí Sunu vlastní procesory architektury SPARC, které jsou konkurenty Itanií.

Bývalý CTO Intelu Pat Gelsinger se čtveřicí Itanií

Ostatně sám Intel letos ukončil podporu pro Itania ve svých kompilátorech jazyků C/C++ a Fortran a po plánovaných Itaniích Poulson (má být vydán letos) a Kittson (2012 až 2013) v roadmapách nejsou další jádra. Mezi výrobci softwaru již dříve přestali pro Itanium vyvíjet Microsoft a RedHat. Z dodavatelů serverů zůstali s Itaniem už jenom Supermicro a samozřejmě HP, které společně s Intelem stálo u jeho zrodu.

Ačkoliv nezanedbatelný počet linuxových distribucí instrukční sadu IA-64 stále oficiálně podporuje, není sporu o to, že Itanium dožívá a plánované modely mají pouze uspokojit poptávku stávajících zákazníků, kteří na potápějící se lodi provozují své důležité aplikace.

KL24

Doplněno: Intel tvrzení o blížícím se konci života IA-64 vyvrací. Generální ředitel Paul Otellini prohlásil, že Intel je „zcela oddán“ poskytování konkurenceschopných produktů pro uživatele HP-UX a dalších operačních systémů běžících na Itaniu a že ve vývoji a v plánu je „více generací“ Itania. Drahno dodat, že pravidelná dvou- a víceletá zpoždění vydání dojmem plného nasazení zrovna nepůsobí…

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?