Hlavní navigace

iTunes Store: Apple u nás pomalu spouští půjčování a prodej filmů!

27. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Doplněno: Filmový iTunes Store oficiálně, prodává se i Apple TV za hubičku

Nedávno nás Apple překvapil tím, že u nás spustil prodej hudby a knih. Už zbývaly jen filmy a seriály, abychom konečně patřili k západní civilizaci. První mínus se nejspíš už brzy setře, protože se chystá filmová nabídka.

Když si otevřete iTunes Store v aplikaci iTunes, ještě filmový katalog neuvidíte. Ale stačí vyhledat některý z filmů a mezi filtry už nechybí ani Films.

iTunes Store

Inu, vyzkoušeli jsme odkaz a skutečně se dostali až k detailu filmu, kde najdete tlačítko pro nákup nebo půjčení (ne vždy povoleno).

iTunes Store

U filmů zatím chybí lokalizace vyjma originálního znění. Možná nebude ani ve finále, to se ještě neví. Zkusili jsme půjčení. (Je to levnější a šéf mi to neproplatí!).

Nejdříve bylo třeba se znovu přihlásit pomocí Apple ID. Pak vyskočila hláška, že film je přípustný až od 15 let. Tuto metu jsem už před časem zdárně přeskočil. Jeden velký hop jsem tedy provedl klepnutím na OK.

iTunes Store

Ano, opravdu si chci Vetřelce půjčit, pane Apple.

iTunes Store

Znovu jsem musel potvrdit heslo v Apple ID. Ale už to vypadá nadějně, funguje platební portál, vyplním tedy údaje, modlím se, abych ty tři dolary měl na účtu, a peníze odešlu.

iTunes Store

Film se konečně stahuje. Streamování by při mém pomalejším připojení bylo vhodnější, ale tu hodinku a pár drobných si počkám.

iTunes Store

Zatím nevím, jestli stažené filmy skutečně bude možné přehrát. Ale byl by v tom čert, kdybych si zaplacený film nemohl užít.

Stále čekáme na oficiální stanovisko českého zastoupení Applu, abychom zjistili, co se děje. Že filmový katalog přijde, jsme věděli. Ale netušili jsme kdy přesně. Následovat by měly i seriály. Ale prozatím určitě ne premiérové zahraniční pecky, ale to, co běží v našich televizích. Apple zřejmě stále jedná s našimi mediálními domy.

Pokud Apple iTunes Store nabídne lokalizaci alespoň na úrovni titulků, máme se na co těšit. Současné půjčovny Topfun a Voyo+ potřebují konkurenci jako sůl.

Za tip díky Jiřímu Moravcovi

Doplněno: stejná nabídka platí i na Slovensku, jak dnes oznámilo Živé.sk.

Doplněno (9:30): Film stažen. Skutečně jej lze přehrát. U konkrétního titulu je k dispozici prostorová a stereo zvuková stopa (obojí originál) a anglické titulky. Součástí filmu jsou i kapitoly jako na DVD.

iTunes Store

iTunes Store

Doplněno (20:11): Karta Films už je v iTunes Store. Nachází se mezi Music a App Store. V rozbalovacím menu lze filtrovat obsah.

iTunes Store

Nakupovat lze i z iPodu, iPhonu a iPadu

Filmy jsou přes vyhledávač přístupné i z mobilních verzí iTunes.

iTunes Store iTunes Store iTunes Store iTunes Store

Ceny a formáty

Nákup filmů začíná na cenách 1,99 eura (krátkometrážní), jinak 9,99 eura a více. Filmy jsou k dispozici v rozlišení 640 × 480 px, novější i v 1280 × 720 px. U některých zakoupených filmů jsou nabízeny i bonusové materiály jako na DVD.

KL24

Půjčovné na minimálně 24 hodin stojí 2,99 nebo 3,99 eura. Od zakoupení máte 30 dní nato, abyste snímky začali přehrávat. Po tu dobu je můžete zhlédnout, kolikrát chcete.

Doplněno: Filmový iTunes Store oficiálně, prodává se i Apple TV za hubičku

Byl pro vás článek přínosný?