Hlavní navigace

Ivy Bridge pod „rentgenem“

22. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Redaktor japonského serveru PC Watch Hiroshige Goto se zamýšlel nad možnými podobami chystaných procesorů rodiny Ivy Bridge od Intelu. Fotografie čipu v plné konfiguraci (tedy se čtyřmi procesorovými jádry a silnější variantou grafického jádra) byly již k vidění v několika prezentacích Intelu. Hiroshige Goto přidává popisky pro snažší srozumitelnost a srovnání s 32nm čipem Sandy Bridge:

Při té příležitosti odhaduje, že Ivy Bridge s 1,46 miliardy tranzistorů bude mít plochu kolem 160 mm². Téměř třetinu čipu zabírá HD Graphics 4000, něco přes polovinu procesorová jádra s celkem 8 MB L3 cache a zbytek je obsazen částí „System Agent“, tedy řadiči pamětí, PCI Express, DMI a FDI a logika obrazových výstupů grafického jádra. Oproti Sandy Bridge bude mít nová generace výrazněji obdélníkový tvar a odpadne pravděpodobně nevyužité místo na čipu.

Takto by pak mohlo vypadat schéma čtyřjádrového čipu:

Intel pro
komunikaci uvnitř čipu používá okružní sběrnici neboli ring bus,
podobně jako kdysi ATI u grafických jader generací R5xx a R6xx. Ačkoliv je celá L3 cache sdílená mezi všechna jádra, Intel má pravděpodobně jako polotovary navržené hotové bloky jádra s jedním a půl nebo dvěma megabajty této cache.

PC Watch předpokládá, že Ivy Bridge by mohlo existovat v až čtyřech reálných podobách, kdy varianty s menším grafickým jádrem (GT1) by měly vždy méně L3 cache (1,5 MB na jádro) a celý čip by pak byl asi o něco užší, než varianta s grafickým jádrem GT2 a větší cache. Nicméně, například oblíbené Core i5-2500K má silnější GPU (HD Graphics 3000) a přesto jen 6 MB cache, takže předchozí úvaha buď nemusí platit, nebo Intel u tohoto modelu část cache vypíná.

Uniklé specifikace desktopových modelů Ivy Bridge vskutku ukazují korelaci varianty grafického jádra a velikosti L3 cache u čtyřjádrových modelů. Všechna dvoujádra ale mají 3MB sdílenou cache bez ohledu na to, zdali je jejich grafické jádro HD Graphics 2500, nebo 4000.

Navzdory tomu, že Core i3 a slabší varianty mají jen dvě procesorová jádra namísto čtyř, Hiroshige Goto předpokládá, že plocha plocha dvoujádra s grafikou GT2 a 4 MB L3 cache by byla 149 mm², se slabším GPU a menší cache pak 131 mm².

CS24

I pro Intel zřejmě platí stejné fyzikální zákony jako pro dodavatele GPU. Ti, jak známo, potřebují čip velký minimálně 100 mm² (od dob, co se používají GDDR5, spíše o malinko více), aby se na něj vešla paměťová sběrnice šířky 128 bitů a rozhraní PCI Express ×16. Pro Intel bude dolní hranice, kam až může s velikostí procesoru jít, ležet pravděpodobně právě někde kolem 130 mm² – oproti grafickým čipům se mezi kontakty musí vtěsnat ještě již zmíněná rozhraní DMI (to je velice podobné PCIe ×4) a FDI.

Zdroj: PC Watch