Hlavní navigace

Ivy Bridge: vyšší TDP a horší přetaktování?

16. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už koncem minulého roku unikly specifikace celé řady modelů Core i5/i7-3000 architektury Ivy Bridge. U nejvýkonnějších modelů byla tehdy uvedena netradiční hodnota TDP 77 W. To nám dávalo naději, že oproti 95W Sandy Bridge bude nová půlgenerace úspornější a díky tomu možná lépe přetaktovatelná.

77, nebo 95 wattů?

Zatímco nás v české kotlině donutil Intel podepsat dohodu o mlčenlivosti, v Číně se Ivy Bridge už vesele prodává a český vyhledávač zbozi.cz najde dokonce jeden záznam Core i7-3770 uvedeného jako skladem.

Uživatel s přezdívkou zomg na fóru SemiAccurate zveřejnil fotografie krabice s Core i7-3770K.

Popisek jasně uvádí hodnotu TDP jako 95 W. Je chyba na samolepce, nebo ve výrobním postupu Intelu, který nepřináší tak razantní snížení spotřeby a výrobce se necítí tak jistý v kramflecích, aby na krabice psal nižší TDP?

Sluší se říct, že ani v minulosti si Intel s uváděním TDP příliš hlavu nelámal a že zatímco některé procesory Core 2 vyráběné 45nm postupem měly oficiálně stejné TDP jako jejich 65nm předchůdci (jmenovitě 65 W u všech dvoujader a 130 W u modelu QX9650), v reálu naměřená spotřeba byla prokazatelně nižší. A stejně tak to může být i u Ivy Bridge. Je zde ale údajně ještě jeden „problém“:

Přetaktování: Sandy Bridge na 5 GHz, Ivy Bridge na 4,6 GHz

Uživatel RawZ na fóru Aria PC, taktéž šťastný majitel Ivy Bridge, konkrétně modelu i5-3570K (dokonce, jak zdůrazňuje, finální prodejní revize E1 a nikoliv engineering samplu E0), svůj nový čip ihned podrobil přetaktovávacím experimentům. Nejvyšší frekvence, při které bez problému proběhl zátěžový test LinX, byla 4,6 GHz při napětí 1,23 voltu, to už ale teplota čipu dosahovala přes 90 °C, navzdory chlazení malým vodním okruhem Corsair H100.

Hypotézy, proč tomu tak je, se různí. Možná RawZ jen narazil na horší kus, možná má Intel problémy s 22nm výrobou a nové 3D tranzistory nefungují tak, jak by měly. A možná je to čistě záležitost fyziky a Ivy Bridge nestíhá odevzdávat teplo přes menší styčnou plochu. Sandy Bridge je podle RawZ schopné dosáhnout 4,7-4,8 GHz s kvalitním vzduchovým chlazením a snese i napětí 1,3 voltu; na webu jsou i zmínky o přetaktování na 5 GHz a více na vzduchu.

MMF24

Ani jedno ale pravděpodobně nebude vhodné na dlouhodobý provoz a tak je velice dobře možné, že při mírnějším přetaktování (do 4,5 GHz) nebude Ivy Bridge o nic horší volbou, než jeho předchůdce. Na testy reálné spotřeby jsme ale hodně zvědaví.

Zdroj: NordicHardware