Hlavní navigace

Izrael chce vlastní Bitcoin, aby omezil hotovost

28. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bitcoin a jiné kryptoměny jsou ze svého principu decentralizované a mimo kontrolu státu. Jejich potenciál je velký, přestože zatím slouží spíše jako investice a mají velmi kolísavý kurz. Banky jej nemají rády a vlády se jej spíše bojí.

Bylo proto překvapení, když agentura Reuters oznámila zájem Izraele zavést nějakou vlastní kryptoměnu. Technologie blockchainu totiž zatím ani po několika letech nenašla jiné uplatnění, přitom schopnost potvrzovat transakce v řádu minut a udržovat o nich decentralizovaný přehled k nějaké převratné změně přímo láká.

israel foto reuters Bank of Israel (foto: Reuters)

Samozřejmě v případě Izraele by taková kryptoměna nemohla být úplně decentralizovaná, vláda by ji nějakým způsobem kontrolovala. Možná by šlo jen o rozšíření schopností vlastní měny pro zrychlení transakcí. Takovou měnu by samozřejmě kontrolovala i centrální banka a její kurz by nekolísal v desítkách procent, ale byl by stabilní vůči Šekelu.

Podle informací Reuters zkoumá Bank of Israel digitální měnu pro vytvoření rychlejšího platebního systému a omezení celkového množství hotovosti v oběhu. Černý trh prý tvoří až 22 % HDP. Stejného výsledku by ale centrální banka mohla dosáhnout častějším vyrovnáním mezi bankami a umožnění bankovních převodů o víkendech.

sheqel

Technologií založenou na blockchainu ale bude moci stát lépe a v reálném čase kontrolovat, třeba ve srovnání s tokem peněz v rámci jedné (necentrální) banky, které naopak prakticky nevidí.

MMF24

Zdroj pod příslibem anonymity řekl, že pokud centrální banka bude souhlasit, vláda legislativně umožní začlenění digitální měny už na rok 2019. „Centrální banky celého světa zkoumají možnosti digitálních měn, Izrael by měl také“, řekl ještě zdroj. Oficiální zdroje ale odmítli záležitost komentovat.

Každá měna by měla mít nějaký svůj základ. Dříve to bylo zlato, u kryptoměn jsou to jedinečné sekvence čísel. V případě národní kryptoměny by zřejmě byla navázaná na Šekel.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.