Hlavní navigace

Jádro Windows 10 povýšilo na verzi 10.0, dočkáme se miniaplikací na plochu

24. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V tomto roce se veřejnost dalšího sestavení Windows 10 nedočká. Technical Preview bude v příštím roce nahrazen dokončenější edicí Consumer Preview. I bez dalšího čekání se ale o novinkách díky únikům něco dozvíme předem. Teď na povrch probublalo, že v sestavení 9888 Microsoft skokově zvedl verzi verzi jádra.

Vývoj začínal na verzi 6.4 (Windows 8.1 mají jádro 6.3). Uvedené sestavení systému nicméně povýšilo výkonné jádro na verzi 10.0. Informaci přinesl čínský web IT Home, potvrdili ji mj. pánové z webu WinBeta a později sám Microsoft prostřednictvím dokumentace na MSDN:

„Developers preparing for Windows 10 should note that the Windows NT value in the UA string will change from 6.4 to 10.0 with the new release. If you have code that depends on the version number, we advise that you update to allow for the new value.“

Na jádře se pracuje průběžně a číslování je prakticky jen formalita. Proč to firma udělala? Potenciálně čelí problémům s kompatibilitou, protože programy mohou být zaskočené a s takto vysokým číslem verze nemusí správě fungovat. Microsoft chce zřejmě opravdu utéct minulosti.

Možná se jedná o přípravu na to, že Windows 10 budou mít opravdu dlouhou životnost a společnost je po mnoho nadcházejících let bude aktualizovat. Navíc chce Microsoft jeden systém pro všechny platformy, což může se změnou rovněž souviset.

 

IT Home informuje o dalších novinkách, k nimž ovšem stále musíme přistupovat obezřetně. Prostředí přizpůsobující se typu zařízení, případně velikosti obrazovky, očekáváme, Internet Explorer 12 nebo Cortanu zrovna tak. Číňané se dále domnívají, že minimálně hlasovou asistentku nespatříme dříve než v dubnu.

MMF24

Prozrazují též, že se na ploše dočkáme něčeho interaktivního, co nebude statické jako ikony. Pokud se nepletou, pak se na pracovní plochu vrátí miniaplikace. Ty nahradily dlaždice, ale když se Microsoft snaží vyjít vstříc uživatelům desktopu, věřil bych už úplně všemu. Nebo dorazí na plochu přímo dlaždice?

Zdroj: IT Home 1 | 2 via WinBeta | SuperSite for Windows